Miljoona sähköistä reseptiä jo kirjoitettu
Projektipäällikkö Kirsi Niiranen Husista uskoo sähköisen reseptin parantavan potilasturvallisuutta, kun sen avulla voidaan välttää päällekkäinen lääkitys ja lääkkeiden haitalliset yhteisvaikutukset.
Sähköistä reseptiä ei voi väärentää, eikä se voi kadota. Kaikki tiedot ovat tallessa valtakunnallisessa Reseptikeskuksessa. Suojattu tiedonsiirto takaa Niirasen mukaan toiminnan turvallisuuden.
Rivinvaihtonäppäin muutti annosteluohjetta
Lääkärikunta on kuitenkin huolissaan e-reseptien aiheuttamasta uhkasta potilasturvallisuudelle.
Lääkärilehdessä kerrotaan esimerkiksi vaaratilanteesta, jossa Effican e-reseptiliittymässä rivinvaihtonäppäin muunsi annosteluohjetta omin päin, joko lisäämällä merkkejä tai hävittämällä niitä. Esimerkiksi "sanojen 2 tablettia" välissä tehty rivinvaihto olisi saattanut muuttaa annostelun 22 tabletiksi.
Forssassa e-reseptin käyttö keskeytettiin syksyllä, kun ohjelmistosta löydettiin reseptien katoamisen mahdollistanut virhe. Myös esimerkiksi Päijät-Hämeessä tietojärjestelmä tuotti virheellisiä reseptejä ja potilaille määrättiin esimerkiksi häneltä jo lopetettuja lääkkeitä.
Vastuukysymykset ratkaistaisiin ehkä käräjillä
Vastuu lääkemääräyksestä on reseptin kirjoittaneella lääkärillä. Jos ohjelmisto on lääkärin tietämättä muuttanut reseptin sisältöä, mahdollinen hoitovirhe ratkaistaisiin varmasti tuomioistuimessa, arvelee it-oikeuden dosentti Tomi Voutilainen Lääkärilehdessä.
Terveydenhuollon laitteiden valvonnasta vastaava ryhmäpäällikkö Heikki Mattlar Valvirasta toteaa, että ohjelmatoimittajalla on tuotevastuu, mutta vastuu ohjelman käytöstä on terveydenhuollon yksiköllä. Hänen mukaansa ohjelmiston käyttö on lopetettava, jos potilasturvallisuus vaarantuu.
Lääkärit ovat tehneet Valviralle useita ilmoituksia virheistä, mutta kaikki eivät Mattlarin mukaan kuulu edes lääkintälaitelain piiriin.
(KL / STT)