Keskusjärjestön mielestä lakeihin on kirjattava velvoittavaksi kunta- ja maakuntatasoiset maaseudun kasvuohjelmat. Ohjelmien toteutus pitää puolestaan varmistaa alueiden ja valtion kumppanuussopimuksilla.

– Näin aluetaloudet kytketään entistä paremmin osaksi valtakunnallisia tavoitteita talouskasvun ja työllisyyden parantamiseksi, sanoo MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
 
Marttilan mukaan Suomen maaseudulla tunnistetaan palvelurakenteiden uudistamisen tarpeet, mutta samalla hallituksen kaavailema kuntarakenteen uudistus koetaan isona uhkana. Maaseudun syvä epäluulo kuntauudistusta kohtaan kumpuaa hallitusohjelmasta ja monien kaupunkiseutujen koetuista esimerkeistä.

Yhdyskuntarakenteen tiivistäminen sopii pääkaupunkiseudulle, mutta muualla sen pelätään näivettävän maaseudun elinvoiman kohtalokkain seurauksin.
 
– Kuntapäättäjien on nyt esitettävä vaihtoehtoja kunnallishallinnon rakennetyöryhmän esitykselle, sillä oikea tieto maaseudun vahvuuksista ja luontevista yhteistyökumppaneista on kunnissa. Pakkokeskittämistä ei voi hyväksyä varsinkin, jos sen motiivit ovat puhtaasti ideologisia tai poliittisia. Muita perusteita keskittämispyrkimyksille ei tosin ole. Maaseutureservaatit eivät ole ratkaisu ympäristö- ja talousongelmiin, Marttila huomauttaa.
 
Hän myös muistuttaa, että luonnonvaroihin perustuva vihreä kasvu vaatii elinvoimaista maaseutua. Marttilan mielestä valtiovallan pitäisi kunnioittaa kansalaisten tahtoa asuin- ja työpaikan valinnoissa.

– Tällä hetkellä valtion koetaan toimivan kuntien toimintaedellytyksiä heikentävästi. Suurissa kunnissa alueiden tasapuolinen kehittäminen vaarantuu. Keskusten ulkopuolisten alueiden asukkaiden on saatava ansaitsemansa vaikutusmahdollisuus päätöksentekoon.

MTK:n mielestä maaseudun kasvuohjelma tulisi rakentaa paikallisista lähtökohdista. Sen tulisi tähdätä maaseudun resurssien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Marttila muistuttaa, että Suomi on Euroopan maaseutumaisin maa.

– Suomen suhteellinen vahvuus on runsaissa luonnonvaroissa, maaseudun vireässä yritysverkostossa ja vihreän kasvun mahdollisuuksissa. Näihin vahvuuksiin perustuu myös tiheästi rakennettujen taajamien tulevaisuus ja yhteiskunnan eheys, Marttila tähdentää.

(KL)

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*