Kuntaliitosta on valmisteltu muun muassa kansalaisraadin toimesta, mutta kalkkiviivoilla liitos näyttää kaatuvan. (Kuva: Christoffer Björklund)

Pitkään valmistelu Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitos on joutunut kovaan vastatuuleen. Jopa niin kovaan, että haaksirikko Pohjanlahden rannikolla on enemmän kuin todennäköinen liitoksesta puhuttaessa.  Neuvoa-antavassa kunnallisessa kansanäänestyksessä mustasaarelaisista yli 60 prosenttia vastusti kuntaliitosta. Nyt kuntaliitoksen hylkäämistä esittää myös kunnanjohtaja Rurik Ahlberg Mustasaaren kunnanhallitukselle tekemässään päätösesityksessä.

Ahlberg toteaa päätösesityksessään, että sopimusehdotuksessa on merkittäviä puutteita, koska sopimuksesta puuttuu ehdotus viranhaltijaorganisaatioksi, selvitys vaikutuksista yhteistoiminta-alueisiin ja ehdotus yhteistoiminta-alueiden uusiksi yhteistyösopimuksiksi sekä hallintosäännön sisällön keskeiset periaatteet.

Soten kaatuminen sotkee lisää

Myös maakunta- ja sote-uudistuksen kaatuminen on tuonut uusia mausteita kuntaliitossoppaan. Näin ollen yhdistymissopimuksen hyväksymiselle ei ole edellytyksiä olemassa.

-Kunnanhallituksen käsittelyn jälkeen valtakunnallinen sote- ja maakuntauudistus on kaatunut, mikä tarkoittaa, että sopimusehdotuksessa ei ole käsitelty riittävässä laajuudessa sosiaali- ja terveydenhuollon organisointia uudessa kunnassa. Kuntien alustavat tilinpäätökset 2018 ovat aiemmin ennustettua huonompia, mikä tarkoittaa, että uuden kunnan kertyneen alijäämän tasapainottaminen vaikeutuu, kunnanjohtajan päätösehdotuksessa todetaan.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Mustasaaren kunnanhallitus käsittelee asiaa maanantaina 25.3. Kunnanvaltuusto päättää asiasta lopullisesti huhtikuun alussa. Ennen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämistä niukka enemmistö kunnanvaltuutetuista puolsi kuntaliitosta, mutta paikallisten medioiden tekemien kyselyjen perusteella tilanne on kääntynyt päinvastaiseksi äänestystulosten laskennan jälkeen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*