Älypuhelimen ruutu lähikuvassa
Tieto kuntien pienenevistä valtionosuuksista on kirvoittanut paljon keskustelua sosiaalisessa mediassa. (Kuva: Pixabay)

Valtiovarainministeriön (VM) ilmoitus muutoksesta kuntien valtionosuuslaskemiin herättänyt kriittistä keskustelua kuntakentällä. Moni kuntajohtaja on ottanut tilanteeseen kantaa esimerkiksi viestipalvelu X:ssä.

Vuoden 2022 verotuksen valmistuminen muuttaa vuoden 2024 valtionosuuslaskelmia, VM kertoi perjantaina illalla virka-ajan päättymisen jälkeen. Kyse on merkittävästä tarkennuksesta, sillä vähennys kuntien valtionosuuksiin kasvaa yhteensä 501 miljoonaan euroon.

– Olemme tyrmistyneitä ja järkyttyneitä VM:n tiedotteesta. Peräämme asian selvittämistä perinpohjin, kirjoittaa Keiteleen kunnanjohtaja Emilia Savolainen X:ssä.

Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen julkaisi lauantaina X:ssä pitkän kirjoituksen aiheesta. Parviaisen mukaan Hämeenlinnalle tilanne tarkoittaa enimmillään yli viiden miljoonan euron vähennystä valtionosuuksiin. Monelle kunnalle tilanteesta uhkaa tulla kohtuuton, hän sanoo.

– Valtion ei pidä toimia näin. Asiaan on pakko hakea jokin kohtuullistava ratkaisu.

Uutinen on herättänyt huolta esimerkiksi kuntien sivistyspalveluiden tulevaisuudesta. Tiedotteen sisällön lisäksi useat kuntajohtajat ovat ihmetelleet tiedotteen julkaisuajankohtaa ja informaation vähyyttä.

Hyvinkään kaupunginjohtajan Johanna Luukkosen mukaan vuoropuhelua tai ennakkotietoa asiasta ei saatu. Vantaan kaupunginjohtajan Pekka Timosen mielestä pielessä ovat niin päätöksen sisältö, prosessi viestintä kuin ajoituskin.

Janakkalan kunnanjohtajan Reijo Siltalan mielestä on asiatonta, että leikkauksista ilmoitettiin saman päivän iltana, kun kuntien piti ilmoittaa veroprosenttinsa.

– Kuntien ja VM:n vuorovaikutus on mielestäni parantunut viime vuosina, nyt kerralla ollaan vetämässä siltä matto alta, Siltala kirjoittaa.

Veroprosenttien lisäksi kunnissa ollaan juuri nyt saamassa valmiiksi talousarvioesityksiä. Esimerkiksi Kontiolahdella esitys oli kunnanjohtaja Jari Tuonosen mukaan juuri saatu painoon ennen ministeriön ilmoitusta.

– Miten meni omasta mielestä, Tuononen kirjoittaa. Hän on merkinnyt kysymyksensä perään valtiovarainministeriön X-tilin.

Kiuruveden kaupunginjohtaja Juha-Pekka Rusanen luonnehti X-tilillään maanantaina muutoksen olevan aikamoinen pommi kuntakenttään ja vaati ministeriön tiedottamista kuntoon.

– Kyllä meidän on saatava kuntakohtaiset laskelmat ja lisätietoa, ennen kuin ryhdymme tekemään päätöksiä/muutoksia, Rusanen sanoo.

– On rahoitusjärjestelmässä kehittämistä, kun yksittäinen heikko sijoitusvuosi ja ennakoitua huonompi pääomatulokertymä johtaa pysyviin vos-leikkauksiin kunnissa, kirjoittaa Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohi.

Lohi viittaa Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisemaan uutiseen, jossa valtiovarainministeriön vero-osaston päällikkö Terhi Järvikare avasi leikkauksen taustoja. Taustalla on muun muassa se, että viime vuonna pääomatuloja saatiin ennustettua vähemmän, jolloin niistä myös kertyi valtiolle vähemmän veroja.

– Jos valtion veroja on vähemmän, vähennykset siirtyvät kunnallisveroon, Järvikare selitti HS:lle.

Lisää aiheesta:

20.11. klo 16.29. Korjattu Olli-Poika Parviaisen nimen kirjoitusasu.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*