Kuntaliitos ei ole automaattiratkaisu kuntien ongelmiin, mutta voi tarjota ratkaisumahdollisuuksia, sanoo Sanna Lehtonen. (Kuva: Marko Pekkanen)

Valtiovarainministeriön julkaisi viime perjantaina illalla tiedon kuntien valtionosuuslaskelmien leikkaamisesta, mikä jätti kuntakentän hämmennyksen valtaan viikonlopun ajaksi. Ministeriön tulisi nyt nopeasti järjestää kaikille kunnille avoin veroasioihin keskittyvä tilaisuus, vaatii Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtonen viestipalvelu X:ssä maanantaiaamuna.

Lehtosen mielestä leikkausten vaikutuksia kuntiin tulisi myös kohtuullistaa poliittisilla päätöksillä, ja tätä ollaankin ministeriössä hänen tietojensa mukaan pohtimassa.

Valtiovarainministeriön perjantaisen tiedotteen mukaan kuntien viimevuotisen verotuksen valmistuminen muuttaa vuoden 2024 valtionosuuslaskelmia. Pysyvä vähennys kuntien valtionosuuksiin kasvaa yhteensä 501 miljoonaan euroon.

Lehtonen kommentoi tapahtunutta perjantaina tuoreeltaan Kuntalehden haastattelussa sanomalla, että muutoksella on valtavia vaikutuksia kuntien talouteen. Ensimmäisenä olisi hänen mukaansa saatava selvyys siitä, mitä on tapahtunut.

– Mitä tiedämme perjantaina ilmoitetusta valtionosuuden -80€/as lisäleikkauksesta nyt ma-aamuna? Emme sen enempää kuin pe, Lehtonen kirjoittaa X:ssä.

Lehtosen mukaan valtiovarainministeriön ilmoitus tarkoittaa, että kuntien valtionosuutta leikataan vuosina 2024 ja 2025 lisää noin kahdeksallakymmenellä eurolla asukasta kohden.

– Ajat ovat muutenkin hankalia, eikä tällaisia lisävaikeuksia olisi todella tarvittu, Lehtonen kirjoittaa.

Valtiovarainministeriön mukaan muuttuneissa luvuissa on kyse merkittävästä tarkentumisesta. Vuoden 2022 valmistunut ansio- ja pääomatuloverotus on suuri kokonaisuus, joka valmistuessaan tuotti alkuperäisestä odotuksesta jonkin verran poikkeavan tuloksen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä