Kimi Uosukainen, Venla Väli-Torala ja Anna-Kristiina Mikkonen ovat mukana nuorten päättäjien YEP-ohjelmassa (Young Eleceted Politician), joka kokoontui tällä viikolla Brysselissä. (Kuva: Ville Miettinen).

BRYSSEL – Turvallisuus sekä sota vaikutuksineen on herättänyt keskustelua myös Euroopan alueiden komitean nuorten päättäjien verkostossa, joka kokoontui tällä viikolla Brysselissä alueiden komitean täysistunnon ja EU:n alueiden ja kuntien viikon yhteydessä.

-Lisäksi nuoria päättäjiä puhututtivat yleiset nuoria koksevat kysymykset, kuten mitä unioni tai alueiden komitea alueet enemmän vaikkapa nuorten osallisuuden edistämiseksi tai vihreän siirtymän edistämiseksi, kertoo lahtelainen varavaltuutettu ja Päijät-Soten hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunnan puheenjohtaja Kimi Uosukainen, sd.

Hän pitää kansainvälisyyttä tärkeänä myös kuntapäätöksenteon näkökulmasta.

-Ajattelen että politiikan keskinäisriippuvuus politiikan eri tasojen välillä on koko ajan kasvussa. Jotta voi hyvin edustaa lahtelaisia ja päijäthämäläisiä täytyy ymmärtää, mitä tapahtuu rajojen ulkopuolella, mitä tapahtuu EU:ssa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-Mutta samalla monet meidän ajat haasteet ja ratakisut ovat aidosti rajat ylittäviä, joten pitää pystyä katosmaan oman valtion ja oman kunnan rajojen ulkopuolella.

Alueiden ja kuntien viikon teemana oli koheesio Euroopassa, ja koheesiopolitiikka nousi tärkeänä teemana esiin myös alueiden komiteassa – sekä nuorten päättäjien kohtaamisissa. Heinolalainen valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Venla-Väli-Torala, kok., sanoo, että koheesio määrittää hyvin pitkälle Euroopan tulevaisuuden.

-Ehkä meillä Suomessa olemme hyvässä asemassa Euroopan mittakaavassa edelleen. Meillä on ehkä haasteita ymmärtää niitä hyviä puolia, joita koheesio tuo: esimerkiksi pystymme toteuttamaan erilaisia projekteja, koulurakennuksia, liikunta- ja kulttuuripaikkarakennuksia.

Koheesiopolitiikan selventämisessä kansalaisille kyse on myös viestinnästä, Väli-Torala sanoo

-Se on yksi syy miksi olen itse lähtenyt mukaan [nuorten päättäjien ohjelmaan]. Kun osallistutaan tällaisiin ohjelmiin tai liikutaan eri päätöksentekoasteissa, pystymme viemään viestiä paremmin perille omille kuntalaisille ja alueen asukkaille.

Savonlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajana sekä Etelä-Savon aluevaltuuston puheenjohtajana toimivan Anna-Kristiina Mikkosen, sd., mukaan EU-asiat kiinnostavat kuntatasolla vaihtelevasti.

-Osa kuntapoliitikoista on kiinnostuneita siitä, mitä EU:sta voi saada. Ne, jotka ovat mukana maakuntatasolla, ovat ehkä enemmän vihkiytyneet siihen, mitä EU:n rakennerahastoilla pystytään tekemään.

Mikkosen arvion mukaan Suomessa nuorten äänen kuuluminen päätöksenteossa on EU:n mittakaavassa hyvällä tasolla.

– Sikäli meillä näyttää olevan asiat hyvin, että edustuksellisuus on hyvin hoidettu. Ja toki se on kuntalainsäädännössä kirjattukin, että esimerkiksi nuorisovaltuusto on pakollinen. Ja meillä Etelä-Savon hyvinvointialue oli ensimmäinen, johon tuli nuorisovaltuusto jo keväällä.

Katso nuorten päättäjien haastattelut kokonaisuudessaan videolta (klikkaa kuvaa):

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*