Luukkaisen mielestä on toki hyvä, että hallitus pyrkii torjumaan nuorten syrjäytymistä. Kaikille nuorille pyritään takaamaan opiskelupaikka eli puhutaan yhteiskuntatakuusta.
– Opetuksen leikkaukset toimivat kuitenkin näitä tavoitteita vastaan. Esimerkiksi ammattikorkeakoulujen määrärahaleikkaus on yli 50 miljoonaa euroa. Se on raju karsinta tilanteessa, jossa pitäisi lisätä opetusta ja henkilökohtaista ohjausta myös korkeakouluissa. Opiskelun vaikeuttamisen sijaan on tuettava nuoria valmistumaan määräajassa ja ehkäistävä keskeyttämisiä, Luukkainen huomauttaa.
Uuden opetusministerin Jukka Gustafssonin (sd.) ajatuksia perusopetuksen tuntimäärien lisäämisestä Luukkainen pitää kannatettavina.
– Tuntimäärän lisäyksen vaatimaa rahoitusta ei saa kuitenkaan ottaa muusta koulutuksesta, vaan tuntimäärän nosto on kustannettava kokonaan valtion toimesta, Luukkainen vaatii.
– Kaiken kaikkiaan OAJ on huolestunut koulutuksellisen tasa-arvon murenemisesta kuntien välillä, hän lisää.
Luukkaista huolestuttaa myös opettajien ja lastentarhanopettajien hiipunut kiinnostus koulujen, päiväkotien ja oppilaitosten johtotehtäviä kohtaan.
– Rehtorien, päiväkodinjohtajien ja muun opetustoimen johdon palkkausta ja palvelussuhteen ehtoja on parannettava ennen kuin hakijat loppuvat kokonaan.
(KL)