Kosma Rönkä on toiminut koronavuoden ajan Oulun nuorisovaltuuston puheenjohtajana. Nuorten politiikkakoulu on yksi ONEn mielenkiintoisista avauksista.

Oulussa nuorisovaltuusto tunnetaan nimellä ONE (Oulun Nuorten Edustajisto). Korona-aika on lyönyt oman leimansa tämän vuoden toimintaan, mutta tämä ei nuoria vaikuttajia masentanut. Etäyhteydet ovat pelastaneet monet tapahtumat ja palaverit.

Etäyhteyksien varassa järjestetään myös torstaina pidettävä kaupunkikokous, jossa nuoret itse saavat päättää, miten 10 000 tukiraha käytetään ruohonjuuritasolta nousseiden kohteiden rahoittamiseen. Lasten ja nuorten kaupunkikokouksessa käsitellään parannus- ja kehittämisehdotuksia, joita on ensin pohdittu lasten ja nuorten toimesta yhdessä kouluilla, oppilaskunnan hallituksissa ja osallisuusryhmissä. Osallisuusryhmät tuovat ehdotukset esityksinä kaupunkikokouksiin.

-Viime vuonna olin ensimmäistä kertaa mukana lasten ja nuorten kaupunkikokouksessa kaupunginteatterilla. Siellä oli väkeä ala-asteikäisistä lukiolaisiin saakka ja tunnelma oli tosi hyvä. Oli epätavallista, kuinka innostunutta porukka oli, muistelee Oulun nuorisovaltuuston puheenjohtaja Kosma Rönkä.

Tänä vuonna päätöksenteon estradina on nettimaailma kaupunginteatterin sijaan. Se vaikuttanee tunnelmaan. Joka tapauksessa kokouksen seuraajat voivat esittää kysymyksiä määräraha- ja lausuntoehdotuksiin chatin kautta, sekä pääsevät äänestämään lausuntoehdotuksista.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



-En usko, että tänä vuonna etäyhteyksien varassa ihan samanlaiseen tunnelmaan päästään. Se on kuitenkin pääasia, että nuoret pääsevät ideoita esittelemään ja niistä päättämään, Rönkä painottaa.

Oppia politiikkakoulusta

Nuorten politiikkakoulu on ollut yksi virstanpylväs ONEn toiminnassa. Politiikkakoulu on osa Sitran Demokratiakokeilut 2020-hanketta. Tavoitteena on saada nuoret innostumaan vaikuttamisesta. Pilottikouluja Oulusta löytyy viisi, joiden joukosta lukio, ammatillinen oppilaitos ja useampia peruskoulun yläasteita.

-Politiikkakoulu on saatu yllättävän hyvin pyörimään etäyhteyksien varassa. Vaikka fyysistä kontaktia ei ole ollut, niin etäyhteyksien avulla nuorisovaltuutettu ja kaupunginvaltuutettu ovat päässeet keskustelemaan mukana olevien luokkien kanssa, Kosma Rönkä kertoo.

Oulussa jokaisella nuorisovaltuutettu on varsinaisten valtuutettujen joukosta oma kummivaltuutettu. Sukupolvien välinen oppiminen syventyy kaupunginvaltuutetun ja nuorisovaltuutetun välisessä vuoropuhelussa ja säännöllisissä tapaamisissa. Politiikkakoulussa tätä toimintamallia viedään oppilaitoksiin.

-Politiikkakoulussa asiaa on jo pohjustettu luokassa ja pohdittu kysymyksiä. Kaupunginvaltuutettu ja nuorisovaltuutettu kertovat toiminnastaan ja taustoistaan. Sitten vastailemme luokasta kerättyihin kysymyksiin ja keskustelemme nuorten kanssa, avaa ONEn puheenjohtaja politiikkakoulun toimintamallia.

Kuntavaalit eivät sovi suunnitelmiin

Puhelinhaastattelun perusteella oululainen abiturientti on todella innostunut vaikuttamisesta nuorisovaltuuston kautta. Vaikka kokemukset ovat myönteiset, niin ensi kevään kuntavaaleissa ei nuorta pääse äänestämään. Vaaleihin asti into ei tässä elämänvaiheessa vielä kanssa.

-Näissä kuntavaaleissa en tule olemaan mukana. Minulla on kirjoitukset menossa ja sen jälkeen on vuorossa armeija ja opiskelut yliopistossa. Elämäntilanteeni ei ole sellainen, että voisin ehdolle lähteä.

Joka tapauksessa kahden vuoden jakso nuorisovaltuustossa ja viimeinen vuosi sen puheenjohtajana ovat avanneet silmät vaikuttamiseen uudella tavalla.  

-Toiminta nuorisovaltuustossa on antanut paljon tulevaisuutta varten. Kun lähden yliopistoon opiskelemaan, niin jossain muodossa tulen siellä olemaan vaikuttamassa yhteisiin asioihin, Kosma Rönkä lupaa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*