Eräs Kuntalehden kyselyyn vastanneista lukijoista pohti suomalaisten nousevan oppimattomuuden suosta, kun vaadimme koulussa istumisen sijaan koulussa opiskelemista. Näin kyseinen lukija perusteli mielipidettään siitä, että älypuhelimen käyttöä ei ole syytä sallia oppitunnilla.

Saako älypuhelinta mielestäsi käyttää koulutunnilla? Kuntalehden lukijat vastasivat kyselyyn ja älypuhelimien käytön koulutunneilla kieltävä kanta voitti lukemin 45–8.

Kuntalehden kyselyyn vastanneista osa perusteli kieltävää kantaansa sillä, että puhelin häiritsee oppituntien pääasiaa.

– Opetukseen ei pysty keskittymään, jos kännykkä häiritsee. Ei ole mitään järkeä pitää sitä tunnilla, eräs vastaajista arvioi.

Opetushallituksen mukaan lainsäädännön nykytilassa puhelimen käyttö oppitunneilla voidaan kieltää perusopetuksen tai toisen asteen koulutuksen järjestyssäännöissä. Koko koulupäivän kestävä kännyköiden käyttökielto vaatisi muutoksia nykyiseen lainsäädäntöön ja siihenkin oli kyselyn perusteella valmiutta.

– Puhelimet pois koko koulusta, ehdottomasti, yksi lukijoista linjasi.

Yhteiskuntaa varten

Älypuhelin ei ole häiriötekijä pelkästään käyttäjälleen, vaan laite häiritsee myös luokkakavereiden ja opettajan keskittymistä.

– Opettajalle on hankalampaa opettaa, jos oppilaiden katse harhailee puhelimissa.

Kyselyyn annettujen vastausten perusteluissa nostettiin esille se, miten tärkeä taito on vain olla muiden kanssa.

– Ihmisistä tulee sosiaalisesti avuttomia ja itsekeskeisiä, jos heitä ei opeteta olemaan ja tekemään töitä yhdessä.

Joissakin vastauksissa korostettiin erityisesti sitä, miten älypuhelimen käyttöön liittyvät kysymykset eivät ole pelkästään yksilön asioita, vaan kaikki on otettava huomioon.

– Koulua ei käydä vain itseä varten, vaan yhteiskuntaa ja siihen osallistumista varten.

Puhelin reppuun

Perusopetuksessa opettaja tai rehtori voi ottaa puhelimen pois, jos oppilas häiritsee opetusta tai oppimista puhelimella. Tätä toimenpidettä ennen oppilasta voidaan käskeä laittamaan puhelin esimerkiksi omaan taskuun tai reppuun, paikkaan, jossa puhelin ei häiritse opetusta.

Opetushallituksenkin sivuilta löytyvälle ohjeistukselle on käyttöä kouluissa Kuntalehden kyselyyn vastausten selkeän enemmistön perusteella.

Kuntalehden kyselyssä moni pohti sitäkin, että älypuhelinta voidaan käyttää opettajan johdolla opetustilanteissa. Mutta sekään ei ole ongelmatonta, yksi vastaajista lisäsi.

– Opettaja ei ehdi kaikkia vahtimaan.

Älypuhelimen käyttöön ohjaava tehtävä saattaa aiheuttaa yllättävän paljon erilaisia hakuja oppilaiden käsissä.

– Se on oppilaalle kuin lupaus aloittaa seikkailut missä tahansa.

Opetuksen taso mielessä

Vastaajista 45 kieltäisi siis älypuhelimen käytön oppitunneilla, mutta kahdeksan mielipiteensä ilmaissutta oli toista mieltä asian suhteen. Älypuhelimen käytön oppitunneilla sallivissa mielipiteissä nähtiin sen jopa edistävän työrauhaa luokissa.

– Opetus voisi olla sen verran kiinnostavaa, ettei tarvitse ajankulukseen pelata. Ja jos opetus ei kiinnosta, ainakaan ei häiritse muita, kun tuijottaa omaa luuriaan.

Kuntalehden kyselyn vastauksissa mietittiin myös, mitä vaikutuksia älypuhelimen käytön sallimisella oppitunneilla on koulukiusaamiseen.

Osa oli sitä mieltä, että kännykkäkielto ei vaikuta nettikiusaamiseen mitenkään, mutta moni myös katsoi asiaa toisesta näkökulmasta.

– On todettu liiallisen kännykän käytön aiheuttavan joillekin levottomuutta ja häiriökäyttäytymistä, älypuhelimen käytöstä oppitunneilla huolestunut vastaaja kirjoitti.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä