Asikkala on Suomen liikkuvin kunta – Kunnanjohtajan terveiset: ”Liikkumaan siis, iästä viis!”
Asikkalan hyvinvointijohtaja Matti Kettunen ja kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka voittohumussa Urheilugaalassa. (Kuva: Kuntaliitto)
Asikkala on valittu Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi. Tunnustus julkistettiin Urheilugaalassa Helsingissä torstai-iltana.
Asikkalan kunta on edistänyt kuntalaistensa liikkumismahdollisuuksia suunnitelmallisesti ja pitkäjänteisesti. Terveysliikunta ja hyvinvoinnin edistäminen on kuulunut kymmenen vuoden ajan Asikkalan kuntasrategiaan.
Kuntaan on palkattu kolme vakinaista liikunnanohjaajaa, kaikki kunnan koulut ovat liikkuvia kouluja ja jokaisessa päiväkodissa on liikuntavastaavat. Liikuntaneuvontaan on mahdollisuus ohjautua neuvolaikäisestä alkaen.
Terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat kuntalaiset pääsevät nopeasti liikuntaneuvontaan. Kunnan omistamat liikuntatilat ovat kaikille kuntalaisille maksuttomia.
– Asikkalassa halutaan edistää kansanterveyttä, kuntalaisten liikkumista, terveellisiä elämäntapoja sekä vastuunottoa omasta elämästä. Esteitä liikkumisen aloittamiseen sekä aktiiviseen harrastamiseen on poistettu systemaattisesti. Koko kunnan alueelle on luotu kattava ja monipuolinen lähiliikuntapaikkaverkosto, ja kaiken toiminnan lähtökohtana on ollut yhteistyö eri sektoreiden kanssa, Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka kuvaa Kuntaliiton tiedotteessa.
Ikola-Norrbacka muistuttaa, että kunnat ovat merkittävin liikunnan ja terveyden edistämisen palveluiden rakentaja ja tuottaja Suomessa.
– Pelkästään kunnan omana työnä nämä asiat eivät onnistu, yhteistyö eri toimijoiden kanssa on oltava jokapäiväistä ja sujuvaa. Olemme erittäin otettuja tästä kunniasta olla ensimmäinen Suomen liikkuvin kunta. Liikkumaan siis, iästä viis!
Toimivat keksinnöt kiertoon
Kuntaliiton, THL:n, Urheilugaalan ja Olympiakomitean yhteistyössä järjestämässä Suomen liikkuvin kunta -kilpailussa etsittiin kuntaa, joka on omalla toiminnallaan erinomaisesti edistänyt kuntalaistensa liikuntamahdollisuuksia. Perinteisen liikunnan ohella painotettiin monisektorista yhteistyötä, eriarvoisuuden kaventamista sekä uusien innovaatioiden hyödyntämistä.
Lopullisen valinnan teki Urheilugaalan Suuri raati, johon kuuluu yli 300 yhteiskunnan eri alojen edustajaa ympäri Suomen.
Ensimmäistä kertaa järjestettyyn Suomen liikkuvin kunta -kilpailuun osallistui sata kuntaa eri puolilta Suomea. Kilpailun tavoitteena oli nostaa esille hyviä esimerkkejä siitä, miten kunnissa voidaan saada yhä useampi asukas liikunnan pariin.
– Esimerkit ovat vapaasti hyödynnettävissä kuntakentällä. Kilpailun myötä kuntien välinen verkostoituminen hyvinvointi- ja liikuntapalveluiden kehittämisessä onkin jo lisääntynyt. Liikuntapalvelut toimivat parhaiten, kun kunnan kanssa kuntalaisia liikuttamassa on aktiivisia urheiluseuroja ja innokkaita vapaaehtoisia, Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen toteaa.
– Kunnat ovat merkittäviä liikuntapalvelujen tuottajia ja toimintaedellytysten luojia, vuosittain kunnat ylläpitävät liikuntapalveluja yli 800 miljoonalla eurolla. Tulevaisuudessa kuntien liikuntapalvelut sekä muu terveyttä ja hyvinvointia edistävä työ nousee nykyistäkin tärkeämpään rooliin, mm. maakunta- ja sote-uudistuksen takia.