Aiempina vuosina Helsingin kaupungintaloa on koristanut Pride-viikkona sateenkaarilippu (kuvassa). Tänä vuonna käytössä on sen sijaan progressiivinen Pride-lippu (kuva alempana jutussa). Kuva: Ville Miettinen

Suomen suurinta ihmisoikeustapahtumaa Helsinki Pride -viikkoa vietetään 7.–13. syyskuuta. Teemaviikko puolustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja tasa-arvoa. Pride-viikko näkyy monin tavoin myös kaupungin toiminnassa ja Helsingin kaupunki on tapahtuman virallinen yhteistyökumppani.

Kaupunki järjestää viikon aikana erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia esimerkiksi kirjastoissa. Näitä ovat muun muassa kirjailijavierailut, drag-satutuokiot, erilaiset työpajat ja tapahtumat.

Lisäksi Helsingin kaupunki ja Helsinki Pride -yhteisö järjestivät elokuussa kaupungin henkilöstölle suunnatun koulutuksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta. Koulutuksessa käsiteltiin yleisesti seksuaalisuuteen ja sukupuolten moninaisuuteen liittyviä kysymyksiä ja pohdittiin tapoja, joilla kaupungin palveluja voidaan kehittää sateenkaarisensitiivisesti. Koulutuksen kutsujana toimi pormestari Jan Vapaavuori.

– Tänä vuonna Helsinki Pride -viikon teemana ovat esikuvat. Kaikissa yhteisöissä, mutta erityisesti työyhteisöissä, jokaisen pitäisi pystyä kokemaan arvoa ja osallisuutta. Tässä haluamme toimia esikuvana. Vihalle ei ole Helsingissä tilaa, ja tämä viesti pitää viedä kaikkialle, Vapaavuori sanoo kaupungin tiedotteessa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Alun perin Helsinki Pride-viikko piti järjestää jo 22.–28. kesäkuuta, mutta se siirtyi koronan vuoksi. Nytkään ei tulla näkemään perinteistä suurkulkuetta, joka keräsi viime vuonna 100 000 osallistujaa. Sen sijaan lauantaina 12. syyskuuta järjestetään virtuaalikulkue.

Historian ensimmäinen sateenkaariasukasilta

Helsingin kaupunki järjestää tänä vuonna Pride-viikolla ensimmäistä kertaa sateenkaariasukasillan. Sateenkaariasukasilta järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla tiistaina 8. syyskuuta kello 18–19. Koronan vuoksi tilaisuuden osallistujamäärää on rajattu, mutta sitä voi seurata Helsinki-kanavalla sekä suorana että myöhemmin tallenteena.

Asukasillassa Helsingin pormestari ja apulaispormestarit kertovat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistymisestä kaupungin toiminnassa. Tarkoituksena on lisätä erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen osallisuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon.

– Sateenkaariasukasilta on yksi kaupungin monista konkreettisista toimenpiteistä, joilla edistetään kokonaisvaltaisesti yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Kaupunki on sitoutunut omassa toiminnassaan turvaamaan kaikkien kaupunkilaisten ihmisoikeudet ja puuttumaan määrätietoisesti syrjintään. Kaikkien helsinkiläisten pitää voida kokea, että Helsinki on heidän oma kaupunkinsa, ja sateenkaariasukasilta on uusi avaus tämän tavoitteen saavuttamiseksi, toteaa Vapaavuori.

Asukasiltaan osallistuvat pormestari Vapaavuoren lisäksi sosiaali- ja terveystoimialan apulaispormestari Sanna Vesikansa, kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan apulaispormestari Nasima Razmyar, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan apulaispormestari Pia Pakarinen ja kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki. Tilaisuuden juontaa Kelet Ali, joka tunnetaan yhtenä Suomen ballroom-tanssikulttuurin kuningattarista ja elämäkerrallisen Kelet-dokumentin nimihenkilönä.

Vapaavuoren mukaan Helsinki haluaa toimia syrjinnän vastaisessa toiminnassaan suunnannäyttäjänä niin kansainvälisesti kuin valtakunnallisestikin.

– Kannustammekin myös muita kaupunkeja järjestämään sateenkaariasukasiltoja, jotta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvat asukkaat pääsevät kertomaan näkemyksiään palveluiden laadusta.

Progressiivinen Pride-lippu ensikertaa käytössä

Helsingin kaupungintalon lipputangoissa liehuu Pride-viikon kunniaksi ensimmäistä kertaa uusi progressiivinen Pride-lippu. Tarkoituksena on tehdä näkyviksi vähemmistöjen vähemmistöt.

Progressiivisessa Pride-lipussa sateenkaarilippuun vasemmalle on lisätty mustaa, ruskeaa, vaaleansinistä, pinkkiä ja valkoista. Mustat ja ruskeat raidat viittaavat mustiin ja ruskeisiin ihmisiin. Vaaleansininen, pinkki ja valkoinen ovat puolestaan translipun värit ja edustavat transihmisiä.

Helsingin kaupunki on Suomen ensimmäinen julkinen taho, joka on ottanut progressiivisen Pride-lipun käyttöön. Progressiivisella Pride -lipulla kaupunki haluaa osoittaa olevansa sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kokonaisvaltaisesti siten, että kukaan ei jää pois kehityksestä.

Maailmalla progressiivisen Pride-lipun käyttöä ovat lisänneet Yhdysvalloista keväällä 2020 alkaneet laajat rasismin vastaiset mielenosoitukset ja mustien oikeutta elämään puolustava Black Lives Matter -kansanliike.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*