Kaija Maunula korostaa, että Savukosken kaltaisten kuntien pitää pystyä kulttuuritoiminnan ylläpitämiseksi pystyä aktivoimaan kuntalaisia – sekä entisiä että nykyisiä. Myös yhteistyö yritysten kanssa on elinehto. Kuva: Tuukka Hannula / Savukosken kunta

Itä-Lapin Savukoski on yksi niistä kunnista, joiden väestömäärä on vähentynyt vuosien mittaan nopeasti ja radikaalisti. Väestötiheys on Suomen kunnista alhaisin, vain 0,15 asukasta neliökilometrillä. Asukkaita on yhteensä 978. Samalla kunta on koko Euroopan harvaan asutuin.

Kutistuva kunta kamppailee kulttuuritoiminnan lakivelvoitteiden kanssa: järjestettävä olisi, mutta mitä, miten, kenen kanssa ja millä rahalla?

Vaikka Savukosken kulttuuriin satsaamat resurssit eivät ole suuret, kunnassa ylläpidetään osa-aikaista kulttuurisihteerin virkaa. Savukosken kulttuuri- ja markkinointisihteerinä reilu vuosi sitten aloittanut Kaija Maunula on tehtävästään onnellinen, mutta paineet ovat kovat.

– Tähän saakka kulttuuribudjettiin sisältyvät määrärahat on saatu riittämään suhteellisen hyvin, mutta myös kulttuurin toimialaan vaikuttavat kustannukset ovat huomattavasti kohonneet ja edelleen kohoamassa. Tämä näkyy jo nyt toiminnassamme. Ilman vapaaehtoisia ei tapahtumia voida toteuttaa, Maunula harmittelee.

Esimerkiksi Taiteen edistämiskeskuksen erityisavustukset harvaan asutun maaseudun kulttuuritoimintaan päättyivät vuoteen 2023, kun tällä hallituskaudella rahoitusta ei enää myönnetty. Maunulan mukaan tämä vaikuttaa todella paljon mahdollisuuksiin tarjota monipuolisia kulttuurielämyksiä kuntalaisille.

– Tällä väestöpohjalla ja sijainnilla markkinalähtöisestä kulttuuritarjonnasta on turha haaveilla. Savukoski ei ole kulttuuria tuottavien esiintyjien reitin varrella, vaan tänne täytyy tulla erikseen. Matkustuskustannukset ovat suuret, joskus jopa suuremmat kuin esiintymispalkkiot.

Maunulan mukaan kunnan tuottaman ja kaikille avoimien kulttuurisisältöjen merkitys on todella tärkeä: se vahvistaa yhteisöllisyyttä, ylläpitää perinteitä ja toimii matkailun ja markkinoinnin tukena.

Yrittäjät voimana

Kaija Maunula korostaa, että Savukosken kaltaisten kuntien pitää pystyä kulttuuritoiminnan ylläpitämiseksi pystyä aktivoimaan kuntalaisia – sekä entisiä että nykyisiä. Myös yhteistyö yritysten kanssa on elinehto.

– Työtäni tukee kuntalaisten positiivinen suhtautuminen kulttuuriin. Sekä kuntalaiset että kuntapäättäjät tunnistavat kulttuuritarjonnan ja kulttuurin harrastamisen merkityksellisyyden. Yhteistyö koulun, järjestöjen ja yrittäjien kanssa on tärkeää.

Savukoskelle on aikojen kuluessa luotu yksityisten ja yritysten yhteisponnistuksena useita perinteiksi kasvaneita tapahtumia, kuten Savukoskipäivät, Kuivalihamarkkinat ja Joulupukin liikkeellelähtö (joka on eri tapahtuma kuin televisiossa näytettävä joulupukin matkaanlähtö). Edellä mainittujen lisäksi on useita ennen kaikkea yritys- ja yhteisövetoisia tapahtumia, kuten Maija Vilkkumaankin taannoin tähdittämä SompioRock, Korvatunturi Triathlon for Ladies, Tanhuapäivä ja Korvatunturin Kotikonnun kesäpäivä. Vapaaehtois- ja järjestötoiminnan tuloksena Savukoskella on esimerkiksi kuoro- ja harrastaja-teatteritoimintaa. Maunula on sekä hyvillään että huolissaan.

– Aikaisemmin innokkaita toimijoita ja kehittäjiä sekä talkooväkeä on ollut saatavilla, mutta nykyään tämäkin on muodostunut entistä haasteellisemmaksi, hän sanoo.

– Koska väkeä on vähän, tällä hetkellä samat aktiiviset ihmiset toimivat useissa järjestöissä kantavina voimina ja näiden henkilöiden uupuminen huolestuttaa minua.

Savukoskella on kulttuurin suhteen onnistuttu pitkäjänteisellä työllä, yhteisellä tahtotilalla sekä alueen toimijoiden ja asukkaiden yhteistyöllä. Maunula tietää, ettei kestävä toiminta ei voi olla sellaista, että päätetään pienellä porukalla ja sitten odotetaan, että joku kiinnostuu.

– On tärkeää sopivassa suhteessa kunnioittaa perinteitä ja ujuttaa sekaan uutta. Uusiin kulttuuri- ja taidelajeihin siedättäminen on omasta mielestä yksi tärkeistä tehtävistäni, vaikkei se aina ole helppoa.

Lastenkulttuuri vaakalaudalla

Koko Lapin laajuudella on tehty vuosien ajan yhteistyötä lastenkulttuurin hyväksi muun muassa Lapin lastenkulttuuriverkoston kautta. Vuodesta 2006 toiminut Lapin lastenkulttuuriverkosto ei kuitenkaan ole saanut lainkaan avustusta toimintaansa vuodelle 2024. Tästä Maunula on harmissaan.

– Opetus- ja kulttuuriministeriön päätös käytännössä leikkaa kaikkien16 jäsenkunnan resursseja, joilla on tarjottu laadukkaita ja monipuolisia lastenkulttuurisisältöjä ympäri Lappia. Lasten tasavertainen mahdollisuus kokea kulttuuria on uhattuna.

Toimia on kuitenkin tehty, kiitos aktiivisen kulttuurisihteerin ja hänen kollegoidensa. Viimeisen vuoden aikana Lapin kunnat ovat pyrkineet synnyttämään uudenlaista yhteistyötä Itä-Lapin kuntien kulttuurisihteerien ja -tuottajien kesken kokoontumalla yhteisiin keskustelu- ja suunnittelupäiviin.

– Tämä alkutekijöissään oleva yhteistyö on jo nyt osoittautunut edistämisen arvoiseksi toimintatavaksi. Saamme vertaistukea ja voimme suunnitella yhdessä kuntiemme kulttuuritarjontaa. Verkostot ovat ensiarvoisen tärkeitä varsinkin pienten kuntien kulttuurityöntekijöille, jotka usein toimivat kunnassaan hyvin itsenäisesti ja yksin.

FAKTA

Savukoski

Sijaitsee Itä-Lapissa.

Naapurikuntia Salla, Pelkosenniemi, Kemijärvi ja Sodankylä.

Asukkaita 978.

Pinta-ala 6 496 km2

Tunnettua: Korvatunturi, Soklin kaivoshanke, UKK-kansallispuisto, Joulupukin liikkeellelähtö

TEKSTI: LEENA HIRVONEN

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*