Hallituksen linjaus yllätti kirjastot – hetki pitää vielä odottaa
Suomalaiset kirjastot eivät tällä kertaa pysyneet hallituksen vauhdissa. Kirjastot ovat vielä pääsääntöisesti kiinni, vaikka hallitus antoikin luvan materiaalin uloslainaukselle.
Hallituksen koronarajoitusten purkuvauhti pääsi yllättämään kirjastoväen. Hallitus linjasi maanantain tiedotustilaisuudessaan, että vaikka kirjastot itsessään avataan hallitusti ja asteittain 1.6. alkaen, niin aineistojen uloslainaus on mahdollista heti.
Käytännössä näin ei kuitenkaan hallituksen mahtikäskystä huolimatta tapahdu. Hallituksen linjauksen jälkeen kunnissa odotettiin aluehallintovirastojen ohjeita siitä, miten toiminta käynnistetään. Jotkut kunnat ovat jo ilmoittaneet uloslainauksen järjestelyistä hallituksen linjauksen jälkeen, mutta monissa kunnissa suunnittelu on vielä menossa.
-Avilta tässä odotetaan ohjeita siitä, mitä uloslainaus tarkoittaa ja miten meidän tulee toimia. Jos se tarkoittaa varatun aineistoin noutamista noutopisteestä, niin silloin kirjastoja voidaan avata nopeasti. Jos kyse on laajemmasta toiminnasta, niin silloin menee aikaa, että saadaan kaikki kuntoon, Kuopion kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinainen pohtii.
Savitaipaleen kirjastotoimenjohtaja Tiina Taipale myöntää kirjastojen uloslainaustoiminnan nopean aloittamisen olleen yllätys.
-Juuri tultiin töihin ja hyvin hämmennyksissä tässä ollaan. Avin ja opetusministeriön suunnasta odotellaan nyt ohjeita, kuinka toimitaan turvallisesti. Ei tähän päätökseen osattu varautua, työpaikaltaan tavoitettu Taipale tunnustaa.
Turvallisuus etusijalla
Kuopiossa on kirjastojen jo 1,5 kuukautta kestäneen sulun aikana valmistauduttu avaamaan turvallinen kirjasto, kunhan rajoitusten purkaminen sen sallii.
-Turvallisuus on huomioitava, jotta kirjasto on turvallinen asiakkaille ja henkilökunnalle. Pleksilasit asiakaspalvelutiskeille on tilattu ja ne on toimitettu meille, mutta paikalleen niitä ei ole vielä asennettu. Turvavälitarrat on tilattu, mutta niitä emme ole vielä saaneet, Savinainen toteaa.
Yksi iso kysymys kirjastojen avaamisessa on se, millä aikataululla lomautettuna, kesälomalla tai kunnan muissa tehtävissä työskentelevät kirjastoalan ammattilaiset saadaan taas kirjapinojen ääreen. Kuopion kirjastotoimessa on 86 työntekijää, joista tällä hetkellä on 21 henkilöä töissä. Pääkirjaston lisäksi kokonaisuuteen kuuluu 13 lähikirjastoa ja 3 kirjasto-autoa. Lähikirjastoista kaksi palvelee pienempiä itsenäisiä naapurikuntia.
-Meillä on väkeä lomautettuna, koska työtä ei ole kaikille tässä tilanteessa riittänyt. Viimeisimmät lomautetut olivat eilen ensimmäistä päivää lomautettuna, kertoo Päivi Savinainen.
Erilaisia ratkaisuja
Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee muistuttaa Suomen kuntien olevan erilaisia ja sama on tilanne kirjastorakennusten sekä kirjastojen taloudellisten resurssien suhteen. Ei ole olemassa yhtä ainoaa ratkaisumallia, jolla materiaalin uloslainaus aloitetaan.
-Kirjastojen fyysiset tilat ovat hyvin erilaisia. Uskon kuitenkin siihen, että kunnissa saadaan tehtyä hyviä ratkaisuja asiakkaiden palvelemiseksi. Järjen käyttö yhdistettynä siihen, ettei tiloihin päästetä holtittomasti asiakkaita on hyvä ratkaisu, Selkee toteaa.
-Kirjastoissa tullaan näkemään hyvin erilaisia variaatioita siitä, miten palveluja käytännössä hoidetaan. Jos uloslainaus tarkoittaa vain varausten noutamista, niin se helpoin malli toteuttaa. Turvallisuudesta on kuitenkin huolehdittava. Tässä voisi olla mahdollisuus ottaa käyttöön myös kirjakassipalvelut, joita muutamassa kunnassa oli jo käytössä, Johanna Selkee vinkkaa.
EDIT 5.5.2020 klo 10.40: Lisätty ”Erilaisia ratkaisuja”-väliotsikon jälkeinen Johanna Selkeen haastattelu. 7.5. klo 9.00 muokattu toista kappaletta.
No kyllä tässä hieman yllättää tuo kirjastoväen yllättyminen. Eikö kenellekään tullut mieleen näiden viikkojen aikana, että kirjastot varmaan taas joskus avataan. Miten silloin toimitaan? Vai oletettiinko, että paha uni katoaa ja kesän kynnyksellä kirjastot avataan, kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Kaikki kirjastonväkihän ei myöskään ollut lomautettuna, joten suunnitelmia olisi varmaan voinut tehdä.
Ehkä se vähän järkytti, kun illalla puoli kahdeksalta kuulee ministerin sanovan että kirjastot avataan ”välittömästi”. Ihan siihen ei kukaan ollut valmistautunut, meilläkin oli henkilökunta jo kotonaan tuohon aikaan.
Nimimerkille ”Lukeminen kannattaa aina”: Edellinen päätös oli, että kirjastot pysyvät suljettuina 13.5. asti. Useat kirjastot käyttivät sitten pakollista sulkuaikaa hyväksi esim. remontteihin ja siihen, että hankitaan pleksit ja varaudutaan turvalliseen avaamiseen 13.5. jälkeen. En ole koskaan ollut mukana remontissa, joka olisi valmistunut etuajassa, joten niin ei käy meilläkään.
On kuntia, joissa paikalla on ollut vain yksi ihminen vastaamassa puhelimeen ja käsittelemässä posteja. Hänkin oli todennäköisesti kotonaan, kun illalla töiden jälkeen saa kuulla uutisista, että seuraavana päivänä pitäisi jo aloittaa ”uloslainaus”, jonka tarkoitusta ei edes avattu – ja samalla kuitenkin ilmoitettiin, että kirjastot pysyvät suljettuina 1.6. asti. Kukin voi miettiä, mitä olisi tehnyt yksinään yön aikana ja miten avannut kirjaston seuraavana aamuna. Se kun ei tapahdu vain niin, että mennään sisään ja avataan ovet. Sulun aikana kaikille on kasautunut varauksia ja uutuuksia, joita ei ehkä kukaan ole voinut käsitellä lainauskuntoon. Palautuksiakin on pitänyt seisottaa 72 tuntia ennen käsittelyä virusriskin minimoimiseksi.
Muistutan vielä, että kirjastojen pitää noudattaa eri tahojen määräyksiä ja rajoituksia. Ja muistutan siitä, että ihmisiä mekin olemme. Jos joudumme avaamaan vajaalla henkilökunnalla ja ilman suojaavia pleksejä, visiirejä ja muita tarvikkeita (joista on puutetta ja on koko ajan tähdätty aikaisintaan 13.5. koittavaan rajapäivään), on kohta jollakin työntekijöistä virus ja sitten koko henkilökunta on karanteenissa ja kirjasto kiinni viikkokausia. Ennen sitä virus on jo ehtinyt levitä asiakkaihinkin.
Meillä on yhä koronatilanne päällä, vaikka joitakin rajoituksia on höllennetty. Yritetään muistaa se, ettei tilanne pahene ja pidä palata takaisin rajoituksiin.