Integroituminen suomalaiseen yhteiskuntaan on hyvin pitkälle motivaatiokysymys, Enitan Odupitan sanoo. Kuva: Enitan Odupitanin kotialbumi

-Luen usein uutisista, että Suomessa on pulaa osaajista ja että ulkomailta pitäisi tuoda lisää osaajia. Mutta meillä on jo tarpeeksi osaamista siirtolaisten keskuudessa, sanoo Enitan Odupitan

Vuodesta 2014 Suomessa asunut Odupitan arvioi, että sen sijaan, että Suomen työvoimapulaa koetettaisiin ratkaista ulkomailta tuotavalla työvoimalla, pitäisi nykyistä paremmin tunnistaa maassa jo olevien ulkomaalaisten kyvykkyys ja osaaminen. 

Hänen mielestään joissain työpaikoissa tietty prosenttiosuus voitaisiin allokoida Suomessa jo asuvalle ulkomaalaiselle, joka on opiskellut maassa. 

-Hallitus voisi miettiä tällaista käytäntöä, koska yritykset eivät voi kovin paljon tehdä asialle, ellei hallitus ponnistele asian edistämiseksi, Odupitan sanoo Kuntalehdelle. 

MainosOdupitanin toi Nigeriasta Suomeen opiskelumahdollisuus. Hän muistuttaa, että Suomi on investoinut paljon ulkomailta tulleisiin, jotka ovat jääneet maahan, mm. koulutuksen kautta. Heidän osaamisensa hyödyntäminen olisi siis monin tavoin järkevää. 

– Täällä on ulkomaalaisia, jotka asuvat täällä, opiskelevat, tekevät työtä. Heitä pitäisi hyödyntää paremmin. Se on ainoa huolenaiheeni tässä maassa.  

Juuri muita huolenaiheita Odupitanilla ei olekaan. 

Suomessa hän kokee sellaista mielenrauhaa, jota Nigeriassa oli vaikea löytää. Täällä ympärillä on luontoa, asiat toimivat, on tilaa olla omissa oloissaan. 

Nigeriassa asukkaita on yli 200 miljoonaa ja Odupitanin entisessä kotikaupungissa Lagosissa yksistään yli 16 miljoonaa. Kontrasti Suomeen tullessa olikin melkoinen.

-Kun muutin Suomeen, monet suomalaiset kysyivät, miksi tulin tähän kylmään, tylsään ja masentavaan paikkaan. Olin hieman peloissani. 

-Mutta ensimmäisen vuoden jälkeen ymmärsin, kuinka yhteiskunta toimii, kuinka turvallista täällä on. Täällä voi olla rauhassa ja voi nauttia yksityisyyden tunteesta. Kukaan ei kyttää, mitä teet. Silloin ajattelin, että haluan elää tässä yhteisössä pysyvästi. Se motivoi minua hakemaan kansalaisuutta. 

Integroituminen onkin hyvin paljon motivaatiokysymys, Enitan Odupitan sanoo. 

-Jos Suomi ei tekisi kansalaisuuden saamista helpoksi, hakeminen ei motivoisi. 

-Suomessa siirtolaisen polku kansalaiseksi on helppo jokaiselle, joka haluaa integroitua yhteiskuntaan. Vain he, joita integroituminen ei kiinnosta, voivat kokea kansalaisuuden saamisen vaikeaksi. 

Aiemmin taloushallintoa Kokkolassa opiskellut Odupitan opiskelee nyt verkkokehittämistä Helsinki Business Schoolissa. Samalla hän on opiskellut suomen kieltä ja työskennellyt Postissa. Hän valmistuu tässä kuussa ja alkaa sitten etsiä it-alan työitä.  

Tänään hän on yksi sadoista uusisista helsinkiläisistä Suomen kanslalaisista, jotka osallistuvat pormestari Juhana Vartiaisen, kok., isännöimiin juhliin. 

Helsinki käynnisti kansalaisuusjuhlien perinteen Suomi 100 -juhlavuonna 2017. Juhlan tarkoitus on huomioida osallisuus ja korostaa yhteisöön kuulumista. Tämänvuotiseen juhlaan kutsuja lähetettiin noin 1 600 ja ilmoittautuneita on vajaat 400.

Enitan Odupitanille Suomen kansalaisuuden saaminen on iso juttu. Hän viihtyy hyvin. Suomessa on hänen mielestään rentouttavaa elää. 

– Edes ongelmat eivät saa minua huolestumaan, koska kaikki on niin organisoitua liikenteestä terveydenhuoltoon. Elämä on tasapainossa. On tarpeeksi aikaa tehdä työtä ja on tarpeeksi aikaa olla perheen kanssa.  

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*