Helsingin uusien kansalaisten juhlassa kuultiin puheiden lisäksi musiikkiesityksiä. Kuva: Kunta.tv

Helsingin kaupunki järjesti tiistaina kansalaisuusjuhlan kaikille vuonna 2016 Suomen kansalaisuuden saaneille täysi-ikäisille helsinkiläisille.

Kansalaisuusjuhla on yksi tapa vahvistaa aktiivista kansalaisuutta, johon Helsingissä pyritään uudella osallisuus- ja vuorovaikutusmallilla.

– Parempaa Helsinkiä halutaan tietoisesti rakentaa yhdessä. Kaupunkilaisten ja yhteisöjen asiantuntemus ja osaaminen halutaan ottaa kaikilla tasoilla mukaan, kun Helsingin kaupungin toimintaa ja palveluita kehitetään, pormestari Jan Vapaavuori korosti puheessaan.

Vapaavuori muistutti myös Helsingin kansainvälisyydestä.

– Uusista Suomen kansalaisista ja maahanmuuttajista puhuttaessa on tärkeä muistaa, että kyseessä ei ole mikään uusi ilmiö. Helsinki ei ole koskaan ollut yhden kansallisuuden kaupunki, vaan aina kansainvälinen. 1900-luvun alussa muita kuin suomea tai ruotsia puhuvia oli yli kymmenen prosenttia helsinkiläisistä. Nyt sama osuus on noin 15 prosenttia.

Viime lokakuussa Suomen kansalaisuuden saanut Luay Helal korosti omassa puheenvuorossaan kansalaisuuden olevan arvokas, koska Suomi on tehnyt ja tekee edelleen hyvää työtä, että maasta tulee koko ajan parempi kaikilla elämänalueilla.

– Suomi merkitsee turvallisuutta, vapautta, tasa-arvoa, demokratiaa, parasta koulutusta ja kasvatusta sekä monia muita hyviä asioita, Helal sanoi.

Itsenäisyyden juhlavuoden alussa sisäministeriö (SM), Kuntaliitto ja Maahanmuuttovirasto (Migri) lähettivät kaikille Suomen kunnille suosituksen uusien Suomen kansalaisten huomioimisesta kunnissa Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Edelläkävijä juhlissa on Turku, joka on järjestänyt uusille kansalaisilleen juhlia vuodesta 2004 saakka.

Suomen kansalaisuutta hakee vuosittain noin 12 000 henkilöä, ja myönteisen päätöksen hakemukseensa saa noin 10 000 henkilöä. Suurimmat kansalaistetut ryhmät ovat vuosina 2015–2016 olleet venäläiset, somalialaiset, irakilaiset, virolaiset ja afganistanilaiset.

 


Aiheesta aiemmin:
Kuntia kannustetaan huomioimaan uudet kansalaiset

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä