Kempeleen hiihtokampanjan julkistivat kempeleläinen kunnallisneuvos Pertti Sankilampi ja kunnanjohtaja Tuomas Lohi. Sankilampi on suomalaisen paraurheilun pioneeri ja seitsenkertainen paraolympalaisten kultamitalisti. Sankilampi, 78, on istunut keskustan valtuutettuna Kempeleen valtuustossa vuodesta 1977 asti. Kuva: Tuomas Lohi

Kempeleläiset ovat innostuneet yli odotusten kunnan lanseeraamasta kampanjasta, jolla innostettiin kuntalaisia hiihtämään.

Ideana oli kutsua kaikkia Kempeleessä työssäkäyvät tai opiskelevat, luottamushenkilöt ja kempeleläiset yritys-, seura-, yhdistys- ja järjestötoimijat hiihtämään joulukuun alun ja huhtikuun lopun välisenä aikana vähintään 40 tuntia.

Kaikki kutsun vastaanottaneet pääsevät kunnan tarjoamille kahveille toukokuussa. Kahvia kannattaa varata useampi paketti, sillä kunnan verkkosivuilla olevan linkin kautta mukaan ilmoittautui yli 400 hiihdosta innostunutta.

– Ehkä yllättävänkin paljon. On tullut myös palautetta, että moni on vasta aloittanut hiihdon, kunnanjohtaja Tuomas Lohi iloitsee.

Lohen mukaan ajatuksena oli asettaa tavoite siten, että se ei ole liian korkea, mutta hiihtointoa on kuitenkin löydyttävä jonkin verran.

Maanantaina Tuomas Lohi oli ladulla Kempeleen kunnnanhallituksen puheenjohtajan Antti Ollikaisen, kesk., kanssa.

Talviset säät ovat innostaneet muutenkin kuntavaikuttajat laduille.

Kuntaministeri Anna-Kaisa Ikonen, kok., kertoi Tamperelainen-lehden haastattelussa, että kiireisen työn vuoksi hän ehtii yleensä ladulle vasta iltayhdeksän jälkeen.

-Mitä vaativampi työ sitä paremmin täytyy pitää kunnosta huolta, Ikonen sanoo.

”Ei kilometrejä, vaan tunteja”

Tuntien laskeminen onkin parempi mittari hiihtosuoritusten mittaamiseen kuin kilometrien laskeminen, sanoo Asikkalan kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka. Tai ainakin entiselle huippuhiihtäjälle se on tutumpi mittari.

Työ asettaa hiihdon harrastamiselle rajansa, mutta Ikola-Norrbacka pyrkii silti pääsemään suksille kolme neljä kertaa viikossa.

-Useimmiten se menee niin, että viikonloppuisin käy kaksi tai kolme kertaa ja viikolla sen mitä työt antaa myöten.

Aktiivisesta otteesta huolimatta nykyiset hiihtotunnit eivät yllä vuosituhannen taitteen aikoihin, jolloin Ikola-Norrbacka ylsi SM-mitaleille viestihiihdossa Seinäjoen Hiihtoseuran edustajana.

Yhteys lajiin on säilynyt erittäin tiiviinä, eikä vähiten siksi, että Ikola-Norrbackan lapsetkin ovat aktiivihiihtäjiä. Ahkera hiihtäminen on koko perheen juttu.

Iltaisin kun on kiirettä hän käy Asikkalan laduilla, mutta viikonloppuisin hiihtäminen tapahtuu usein mm. Lahdessa Salpausselän maisemissa.

-Kun hiihtää vähän enemmän, tekee ihan hyvää välillä, että vaihtuu paikka.

Hollolan kunnanjohtaja Päivi Rahkonen viihtyi joulun välipäivinä laduilla:

Kuntajohtajat lajiliitossa

Eräänlainen indikaattori kuntavaikuttajien hiihtoinnosta lienee sekin, että kaksi kuntajohtajaa, Rinna Ikola-Norrbacka ja Ylivieskan kaupunginjohtaja Maria Sorvisto vaikuttavat Hiihtoliiton hallituksessa.

Sorvisto on käynyt teknisen asiantuntijan eli TD:n koulutuksen ja toimii Keski-Pohjanmaan alueen TD-vastaavana.

Maastohiihdon tekninen asiantuntija eli TD on eräänlainen hiihdon tuomarin ja konsultin risteytys, kisojen ulkopuolinen tarkkailija, Hiihtoliiton sivuilla kerrotaan.

Ikola-Norrbackan rooli Hiihtoliitossa on maastohiihdon asiantuntija.

-Oma kilpahiihtotausta vetää siihen. Rakkaudesta lajiin, hiihtäjän identiteetti on niin vahva.

Rinna Ikola-Norrbacka hiihtää paljon. Myös vuoden 2023 viimeisenä päivän hän oli suksilla.

Ikola-Norrbacka sanoo toivovansa, että hiihdon hienous ymmärrettäisiin. Korona-aikana hiihto sitten ”löydettiinkin” uudestaan, hän iloitsee.

-Hiihto on niin hyvää terveysliikuntaa, että on hyvä, kun ihmiset näyttävät, että ”minäkin liikun”, hän viittaa kuntavaikuttajienkin somepäivityksiin laduilta.

Kotikuntansa Asikkalan latuja hän kehuu hyviksi, vaikka naapurissa sijaitsen hiihtokaupunki Lahden tarjoamat hiihtonautinnot ovat laveammat.

Asikkalan hiihto-olosuhteita tukee myös latujen älykäs valaistus, joka mahdollistaa hiihtämisen vaikka keskellä yötä.

Myös Pohjois-Savon maakuntajohtaja Tytti Määttä tunnetaan innokkaan hiihtäjänä:

Vastikään Joensuun kaupunginjohtajana aloittanut Jere Penttilä on hänkin innokas hiiihtäjä. Viime talvena Penttilä sai hiihtotekniikkaopetusta suoraan huipulta:

Kotikunnan hyvillä laduilla syntyi myös ajatus Kempeleen kampanjasta, joka osoittautui menestykseksi.

Monipuolisesti urheilua harrastava Tuomas Lohi laskee hänkin hiihtosuoritukset tunneissa.

-En ole himohiihtäjä, mutta talvessa tulee 70 tuntia helpostikin.

Tavallisin hiihtoaika Lohella on työpäivän jälkeen.

-Pyrin harrastamaan urheilut viiden ja seitsemän välillä, niin ehtii syke laskea yöunille.

-Joskus kyllä hiihdän aamulla tai päivälläkin.

Torstaina Tuomas Lohi oli ladulla Pohjois-Pohjanmaan maakuntajohtajan Jussi Rämetin kanssa.

Myös Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola kävi ladulla vuoden 2023 viimeisenä päivänä:

Hyvinkään kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen aloitti vuoden 2024 hiihtoladulla:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*