Nimiarkisto on keskeinen osa kansallista kulttuuriperintöä.

Kunnat ja kuntalaiset voivat nyt varmistaa, että oman kunnan nimistö ja siihen liittyvä taustatieto säilyy jälkipolville oikeassa muodossa. Kotimaisten kielten keskus Kotus on digitalisoimassa laajoja paikannimikokoelmiaan ja etsii kunnista yhteistyöverkostoa nimistötiedon täydentämiseen.

Digitaalinen nimistöarkisto valmistuu Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017. Yhteistyöverkoston luomiseksi Kotus ottaa tänä vuonna yhteyttä jokaiseen Suomen kuntaan. Yhteistyökunnat pääsevät mukaan pilotteihin, joissa kehitetään muun muassa toimintamallia ja sähköisiä palveluja kansalaisten osallistamiseksi.

Digitalisointihanke on lähtenyt liikkeelle suomenkielisistä nimistä, mutta tavoitteena on sisällyttää hankkeeseen myös ruotsin- ja saamenkielisten paikannimien kokoelmat. Kansalaiset voivat tuottaa tietoa siitä, ovatko arkistoon tallennetut nimet vielä käytössä, onko nimi korvautunut uudella, onko nimettyä paikkaa enää olemassakaan tai mitä kokonaan uutta nimistöä on syntynyt. Samoin voidaan täydentää paikkoihin ja nimiin liittyvää taustatietoa sekä muuntaa kuvamuotoisista tietoa tietokantamuotoon.

Paikannimistö kiinnostaa eri alojen tutkijoiden lisäksi monia käyttäjäryhmiä, kuten paikallishistoriasta, kotiseudusta ja sukututkimuksesta kiinnostuneita. Kunnissa paikannimitieto on tärkeää nimistönsuunnittelussa ja tarjoaa monia hyödyntämismahdollisuuksia erityisesti opetus- ja kulttuuritoimen alueilla.

Kotuksen nimiarkistossa on nyt noin 2,7 miljoonaa paikannimitietoa ja noin 10 000 paikkojen tarkat sijainnit osoittavaa keruukarttaa. Nämä paperimuotoiset aineistot on jo digitoitu kuvamuotoon. Maanmittauslaitoksen rekisterissä on noin 800 000 paikannimeä, eli Kotuksen paikannimikokoelmissa on paljon nimistöä, jota ei ole tallennettu mihinkään muualle.

Lisätietoja saa hankkeen verkkosivuilta osoitteesta http://www.kotus.fi/nadigi. Huhtikuussa 2016 verkkosivuille lisätään kuntayhteistyötä käsittelevä osio, jossa kerrotaan yhteistyöverkoston toiminnasta ja ylläpidetään listaa mukana olevista kunnista.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*