Ylioppilaslakki
Kuva: Anni Lindgren

Perinteisiä koulujen kevätjuhlia ei vietetä koronaviruksen ja kokoontumiskieltojen vuoksi. Sen sijaan netissä järjestetään perjantaina 29.5. Kevätjuhlalive. Maailman suurin kevätjuhla on tarkoitettu kaikille Suomen nuorille. Tämän lisäksi monet kunnat järjestävät digitaalisesti paikallisia kevätjuhlia perinteisenä kevätjuhlapäivänä lauantaina 30. toukokuuta. Netissä on kevätjuhlan aikaan tarjolla myös useita versioita tutuista kevätjuhlalauluista Suvivirrestä ja valmistuvien ylioppilaisten kunniaksi laulettavasta Gaudeamus igitur -teoksesta.

Maailman suurin kevätjuhla

Kevätjuhlalive järjestetään perjantaina 29. toukokuuta kello 12–14. Koko Suomen nuorille suunnatussa juhlassa esiintyvät Ellinoora, Jukka Poika, Cledos, Jannika B, Seksikäs-Suklaa & Dosdela ja joukko nuoria. Tapahtuman juontavat näyttelijät Krista Kosonen, Christoffer Strandberg ja Essi Hellén.

Lasten ja nuorten säätiön koronatilanteesta teettämän selvityksen mukaan nuoret ovat olleet erittäin harmistuneita, kun niin moni asia on koronan vuoksi peruuntunut. Samalla opettajat ovat joutuneet venymään digiopetuksessa poikkeuksellisiin suorituksiin.

– Halusimme tarjota nuorille unohtumattomat koulun päättäjäiset ja opettajille mahdollisuuden tuoda nuorensa valmiiksi suunniteltuun kevätjuhlaan, kertoo Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen säätiön tiedotteessa.

Kevätjuhlaliven teemana on unelmat ja tulevaisuususko. Yhteisellä juhlalla halutaan viestittää nuorille, että elämää on koronan jälkeenkin ja kivoja juttuja tapahtuu poikkeustilanteesta huolimatta.

– Jo ennen koronaa nuorten tulevaisuususkoa ovat koetelleet muun muassa ilmastonmuutos ja työelämän epävarmuus. On tärkeää, että annamme yhdessä nuorille viestin, että myös poikkeustilanteessa on tärkeää unelmoida ja miettiä, miten yhteiskunnasta tehdään entistä parempi, Alanen sanoo.

Paikallisia juhlia ja videotervehdyksiä

Yhteisen juhlan lisäksi monissa kouluissa ja kunnissa järjestetään omia paikallisia digitaalisia juhlia ja videotervehdyksiä. Esimerkiksi monet Turun koulut korvaavat kevätjuhlan luokissa esitettävillä videotervehdyksillä.

Osalla kunnista on koko kunnan yhteisiä kevätjuhlia. Esimerkiksi Tampereen kaupungin lukioiden kevätjuhlaa vietetään verkossa perinteisenä päättäjäispäivänä lauantaina 30. toukokuuta kello 12. Juhla on tarkoitettu Tampereen seutukunnan uusille ylioppilaille, mutta sitä voivat seurata myös kaikki muut.

Digitaalisuus tarjoaa katsojille muun muassa mahdollisuuden onnitella tuoreita ylioppilaita lähetyksen aikana Aamulehden verkkojutun kommenttikentässä.

– Koska emme voi kokoontua yhteen juhlimaan tuoreita ylioppilaita, haluamme tarjota mahdollisuuden juhlistaa tärkeää virstanpylvästä ja valmistuneiden saavutuksia virtuaalisesti. Arvokkaaseen juhlaan on haluttu tuoda perinteisiä elementtejä, kuten tuoreiden ylioppilaiden puheita ja rehtoreiden tervehdys, kertoo Tampereen kaupungin lukiokoulutuksen johtaja Jorma Suonio.

Ennen yhteistä juhlaa Tampereen kaupungin lukiot järjestävät myös omia virtuaalisia lakkiaistilaisuuksia, jotka on suunnattu lukioiden omille opiskelijoille.

Myös Kangasalan kaupunki haluaa pitää perinteistään kiinni. Kaupunki yhdistää tänä vuonna ala- ja yläkoulujen ja lukion kevätlukukauden päätöksen ja Kangasalan perinteisen Kesän avaus -tapahtuman yhdeksi virtuaaliseksi koko kaupungin juhlaksi.

Juhlan ohjelmassa nähdään sekä ennalta nauhoitettuja ohjelmanumeroita, tervehdyksiä ja esityksiä että Kangasala-talosta lähetettäviä livenä tapahtuvia ohjelmanumeroita. Ohjelma jaotellaan ikäryhmittäin. Kesän avaus -tapahtuman virallisena avaajana toimii opetusministeri Li Andersson, jonka videotervehdys nähdään osana juhlalähetystä. Andersson lähettää tervehdyksensä erityisesti Kangasalan lapsille ja nuorille, joiden kouluvuoteen koronakevät on tuonut mukanaan suuria muutoksia.

Juhla näytetään Kangasalan kaupungin YouTube-kanavalla kevätjuhlapäivänä, lauantaina 30. toukokuuta. Se on katsottavissa kello 9.15 alkaen. Kaikkien kaupunkilaisten iloksi tarkoitettua juhlaohjelmaa esitetään mahdollisuuksien mukaan myös kaupungin eri yksiköissä, kuten vanhuspalveluissa.

Kevätjuhlamusiikki soi nyt verkossa

Eri kunnissa pidetään kiinni myös kevätjuhlamusiikin perinteistä. Suomen koululaisten kevään valmistujaisissa on totuttu kuulemaan Ruotsista Suomeen saapunut Suvivirsi ja vanha latinankielinen juomalaulu Gaudeamus igitur, joka lauletaan valmistuvien ylioppilaiden kunniaksi. Nyt perinteisistä kappaleista kuullaan erilaisia sovituksia eri kunnissa.

Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän seurakunta ja Jyväskylän Sinfonia ovat tehneet yhdessä Suvivirsi-videon, joka on jo kuunneltavissa netissä. Videolla laulaa lapsikuoro Vox Aurean nuoria laulajia ja Jyväskylän seurakunnan eri-ikäisiä kirkkomuusikoita. Jyväskylä Sinfonian soittajista muodostuvan kvintetin säestyksessä soivat jousisoittimet ja huilu. Aistikko Visualsin toteuttamassa tekstitetyssä virsivideossa voi ihailla uuteen kesään heräävää kaupunkia.

Myös Lappeenranta juhlistaa koulujen päättämistä Suvivirrellä, joka soitetaan Etelä-Karjalan pääkonttorin katolta lauantaina 30. toukokuuta. Suvivirren esittää nauhoitetaltioinnilla ilman säestystä 19-vuotias lappeenrantalaistaiteilija, vuoden 2019 Seinäjoen Tangomarkkinoiden finaalistakin tuttu Silla Pöyry. Lappeenrannassa esitettävän Suvivirren voi kuulla myös valtakunnallisesti Yle Radio Suomen taajuudella kello 11:45.

Lappeenrannan kaupungin opetustoimenjohtaja Mari Routti on mielissään lukuvuoden päätöstä juhlistavasta tempauksesta.

– Tämä on hieno ele, varsinkin kun tänä vuonna koko kouluyhteisön kevät- ja valmistujaisjuhlat valitettavasti jäävät koronatilanteen vuoksi järjestämättä. Tällä tavoin kevätjuhlien ehkä perinteisin ohjelmanumero voidaan toteuttaa uudella tavalla.

Lahdessa Sinfonia Lahti on tallentanut kaikkien koulunsa päättävien kunniaksi ylioppilasjuhlintaan ja akateemiseen juhlaperinteeseen kuuluvan Gaudeamus igitur -teoksen. Kappale on äänitetty voimassa olevien viranomaismääräysten mukaisesti kymmenen hengen ryhmissä niin, että lopullisilla ääniraidoilla ovat mukana kaikki Sinfonia Lahden muusikot. Lahden kaupunki ja Sinfonia Lahti julkaisevat yhdessä videotervehdyksen koulutyönsä päättäville.

– Onnittelen kaikkia koulunsa päättäneitä nuoria. Nämä juhlat muistetaan pitkään, koska kevät on ollut poikkeuksellinen. Onnistumisen tunnetta ja iloa se ei himmennä, kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo.

Myös Tampereen kaupungin kevätjuhlassa nähdään sovitus Gaudeamus igitur -teoksesta. Verkossa esitettävän yhteislaulun nimi on muutettu muotoon Gaudeamus digitur. Esilaulajina toimivat noin 50 opiskelijaa Tampereen ja seutukunnan lukioista. Tunnelmaa kohottaa myös Filharmonian jousiyhtye.

Lue lisää:

Ilmajoki järjestää ylioppilaille drive in -lakituksen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*