Kirjastopalveluiden merkitys on noussut uudella tavalla esiin koronakriisin aikana.

Yleinen tietoisuus kirjastopalveluiden merkityksestä on kasvanut ja selkiytynyt kuntapäättäjien keskuudessa korona-aikana Suomessa. Helsingin kaupungin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen on iloinen siitä.

Nyt on esimerkiksi kiinnitetty huomiota kirjastojen tarjoamien verkkopalveluiden ja tietokoneyhteyksien tärkeyteen.

– Kirjastot ovat monessa kunnassa osalle ihmisistä ainoa saavutettavissa oleva paikka, joissa he voivat hoitaa tärkeitä asioitaan digitaalisesti.

Helsingin kirjastojen toimintaa on muutettu koronarajoituksien vaatimalla tavalla  ja kaupungin muiden sektorien tarpeisiin. Osa kirjastojen työntekijöistä tekee nytkin normaalista poikkeavaa työtä.

– Noin 80 prosenttia työntekijöistämme on kirjastotyössä. Loput työntekijöistämme ovat siirtyneet esimerkiksi tartunnanjäljitykseen, koronarokotusneuvontaan, varhaiskasvatukseen tai ikääntyneiden palveluihin.

Helsingin kirjastopalvelujen johtaja arvioi, että kaupungissa on toimivat ja turvalliset palvelut.

– Koska käytännössä joka päivä kaupungin viranhaltijat seuraavat yhdessä yleisen tilanteen kehittymistä ja tarvittaessa päivittävät turvallisuusohjeita.

Isot asiat voivat
jäädä tekemättä

Kuntaliiton erityisasiantuntija Johanna Selkee pitää myös tärkeänä, että mahdollisimman laajalti tunnistetaan kirjastopalveluiden tärkeät merkitykset ihmisille. Kirjastojen tarjoamat digitaaliset yhteydet toimivat hyvänä esimerkkinä, hän näkee.

– Jos ei voi lähettää vaikkapa Kelan tukihakemusta, kun ei ole tietokonetta, sitten ollaan heikoilla jäillä.

Suomen kirjastoseura julkaisi äskettäin sivuillaan tietoa pääkaupunkiseudun kirjastoja koskevista koronarajoituksista ja mitä ne käytännössä tarkoittavat. Ainakin ne tarkoittavat sitä, että palvelut ovat monilta osin auki.

Pääkaupunkiseudun kirjastoissa voi rajoituksien aikana esimerkiksi noutaa varattua aineistoa hyllystä sekä asioida asiakastietokoneilla välttämättömissä asioissa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*