Kulttuurikassvatussuunnitelma on tuonut kulttuuriperintökasvatusta kunnan perusopetukseen. Kuvan Vanha Rauma on yksi Suomen kulttuuriperintökohteista. (Kuva: Ville Miettinen)

Suomalainen Kulttuurivoltti-hanke ja suunnitelmallinen kulttuurikasvatusmalli ovat saaneet EU:n ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkintojen pääpalkinnon. Palkinto jaettiin Berliinissä juhannusaattoiltana.

Kulttuurikasvatussuunnitelma tarjoaa lapsille ja nuorille kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatusta osana kunnan perusopetusta.

Kulttuurivoltti-hankkeessa tähdättiin näiden suunnitelmien määrälliseen kasvattamiseen. Hankkeessa tuotettiin verkkotyökalu, kulttuurikasvatussuunnitelma.fi, jonka avulla kunnat voivat itsenäisesti laatia kulttuurikasvatussuunnitelman, joka perustuu heidän omaan paikalliseen kulttuuritarjontaansa.

Työkalu on vapaasti kaikkien käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Tuomariston mukaan hanke tarjoaa suhteellisen edullisen, mutta tehokkaan mallin, jota ”voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa sellaisen opetuksen suunnittelussa, jonka keskiössä ovat kulttuuriset arvot”.

Kulttuurivoltti-hankkeen toteuttivat yhteistyössä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa ja sen tärkeimmät yhteistyökumppanit olivat Kuntaliitto, Opetushallitus ja Taiteen edistämiskeskus. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisäksi Taiteen edistämiskeskus tuki työpajakiertueen järjestämistä.

Kulttuurivoltti -hankkeen käynnistyessä kulttuurikasvatussuunnitelmia oli Suomen 311 kunnasta vain 43 paikkakunnalla.

Hankkeen päättyessä vuonna 2017 kulttuurikasvatussuunnitelmia oli 90 eri puolilla Suomea, ja lisäksi 50 suunnitelmaa oli valmisteilla.

Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteiset kulttuuriperintöpalkinnot (European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards) ovat alan merkittävin kunnianosoitus Euroopassa. Pääpalkinto on Suomelle kaikkiaan neljäs. Aiemmin Grand Prix’n ovat saaneet vuonna 2016 Adoptoi monumentti -hanke, vuonna 2009 Kesälahden kirkon kellotapuli ja vuonna 2002 Kierikkikeskus Yli-Iissä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*