Piirros: Matti Pikkujämsä

Osaajapulaa pyritään lievittämään nopeilla muuntokoulutuksilla. Rahoituksessa on kuitenkin ongelmia, sillä perusrahoitus painottaa suoritettuja tutkintoja eikä osaamisen täydennystä. Opetus- ja kulttuuriministeriössä pohditaan parhaillaan, miten tilanne tulisi ratkaista.

Muuntokoulutuksissa ei suoriteta uutta tutkintoa, vaan ne voivat kestää vain puoli vuotta tai vuoden verran ja ovat tutkinnon osista muodostuvia kokonaisuuksia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö sai runsaasti hakemuksia muuntokoulutuksien järjestämistä varten, mikä opetusneuvos Maija Innolan mielestä kertoo, että tällaisen koulutuksen tarve tunnistetaan.

– Meidän pitää nyt seurata, kuinka vaikuttavia tällaiset toimenpiteet ovat osaamispulaan vastaamisessa. Vielä tässä vaiheessa on varhaista sanoa tuloksista mitään. Ensimmäiset koulutuserät ovat vasta käynnistyneet tai käynnistymässä, Innola sanoo.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Osaamisalajohtaja Hannu Kähkölä Lapin ammattikorkeakoulusta kertoo, että kaivosyritykset tarvitsevat lisää henkilöstöä käytännössä kaikkiin tehtäviin toimihenkilöistä alkaen.

Alalle suuntaavia muuntokoulutuksia on Lapin ammattikorkeakoulussa järjestetty vuodesta 2013 alkaen aluksi ministeriön erillisrahoituksella ja sitten omalla perusrahoituksella. Tuosta alkaen uudelle kurssille on otettu joka vuosi 20 uutta opiskelijaa.

Kähkölä huomauttaa, että korkeakoulujen perinteinen rahoitusmalli ei tue muuntokoulutusta, sillä perustulot saadaan yleensä tutkintojen perusteella. Lyhyet täydentävät tutkinnot, kuten kaivoskoulutusten muuntopaketit, eivät ole järjestäjälleen kannattavia ilman ylimääräistä rahoitusta.

Kähkölä sanoo, että käytännössä muuntokoulutuksiin menevät määrärahat ovat pois muiden tekniikan koulutuksien perusrahoituksesta.

Opetusministeriön Innola kertoo, että rahoituksen kokonaisuutta ollaan uudistamassa.

– Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiotyössä etsitään uusia rahoitusmalleja laajassa yhteistyössä. Samalla pohditaan, mikä olisi hyvä suhde tutkintoon ja muuhun osaamiseen johtavassa koulutuksessa. Nykyinen perusrahoituksen jakomalli painottaa suoritettuja tutkintoja. Pohdimme, miten tilanne tulisi ratkaista tulevina vuosina.

Lisää tietoa uusista rahoitusmalleista saadaan syksyn aikana.

TEKSTI: KIRSI RIIPINEN

Lue koko juttu tuoreesta Kuntalehdestä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*