Nuorisotyö voi vaikuttaa siihen, miten turvapaikanhakijoista puhutaan, alan ihmiset sanovat. (Kuvakaappaus Kuopion kaupungin nuorisopalveluiden verkkosivuilta)

Nuorisotoimen kehittämisverkosto Kanuuna näkee nuorisotyön velvollisuutena vahvistaa ihmisoikeusnäkökulmaa turvapaikanhakijoista käytävässä keskustelussa.

Verkoston mukaan kaupunkien nuorisotoimen henkilökunnalle järjestetään koulutusta pakolaisuudesta ja ihmisoikeuksista.

– Ihmisoikeusnäkökulman vahvistaminen tekee nuorisotyöntekijöistä parempia järjestämään toimintaa turvapaikanhakijoille, käsittelemään paikallisten huolia, sovittelemaan mahdollisia kahnauksia sekä tarjoamaan saapuneille edellytykset kasvaa yhteisöjemme täysivaltaisiksi jäseniksi, verkoston lausunnossa todetaan.

Suomalaisnuorista 60 prosenttia asuu kaupungeissa ja kunnallisista nuorisotyöntekijöistä 80 prosenttia työskentelee kaupungeissa. Kanuuna-verkosto on Suomen 27 suurimman kunnan nuorisotoimien kehittämisverkosto, joka on toiminut opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella vuodesta 2007.

Verkoston tarkoituksena on luoda ja ylläpitää edellytyksiä kaupunkimaisen nuorisotyön kehittämiselle kunnissa ja kuntien yhteistyönä. Verkosto mahdollistaa mukanaoleville kunnille kokemustenvaihdon ja ajankohtaisen vertailutiedon saamisen muista kunnista.

Kanuuna-verkoston lausunnossa muistutetaan, että ihmisoikeudet on nuorisotyön lähtökohta, ydin ja elinehto.

– Nuorisotyön lähtökohtiin kuuluu myös auttaa niitä, jotka ovat muita heikommassa tilanteessa. Tämän vuoksi kunnallinen nuorisotyö on mukana järjestämässä toimintaa Suomeen saapuneille joka puolella Suomea, nuorisotyön johtajat toteavat.

Lausunnon ovat allekirjoittaneet nuorisotyön johtajat Espoosta, Helsingistä, Hyvinkäältä, Hämeenlinnasta, Joensuusta, Jyväskylästä, Järvenpäästä, Kokkolasta, Kotkasta, Kouvolasta, Kuopiosta, Lahdesta, Lappeenrannasta, Mikkelistä, Nurmijärveltä, Oulusta, Porvoosta, Rovaniemeltä, Salosta, Seinäjoelta, Tampereelta, Turusta, Vaasasta ja Vantaalta.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*