Koululaisia Lappeenrannassa. Kuva: Mikko Nikkinen

Pyhäjärvi aikoo lomauttaa vakituisen henkilöstönsä ensi vuonna. Suurin osa työntekijöistä lomautetaan 14 päiväksi. Opettajille esitetään kymmenen päivän hajautettua lomautusta, joka sisältää kaksi viikonloppua. 

Kaupunginnhallitus hyväksyi kunnan yt-neuvottelujen neuvotteluesityksen 9. marraskuuta. Samana maanantaina kaupunginjohto sai Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) paikallisyhdistykseltä kirjelmän. Sähköpostin sävy oli kielteinen.

– Tällä hetkellä kuntamme on saanut kyseenalaista kunniaa Suomen surkeimpana kuntatyönantajana, viestissä luki.

OAJ on kutsunut Pyhäjärven lomautuksia ”törkylomautuksiksi”. Ammattijärjestön puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan kunta on järjestänyt opettajien lomautukset suunnitelmallisesti niin, että niiden vaikutus henkilöstölle on mahdollisimman vahingollinen.

– Vahingonteko on päällimmäisenä mielessä. Ei ole kyse epähuomiosta tai vahingosta, vaan ratkaisu on tehty tarkoituksella mahdollisimman ilkeäksi. Tämä on ehkä törkein lomautus, mitä on nähty vuosikymmeniin, Luukkainen sanoo.

OAJ vastustaa lähtökohtaisesti kaikkia lomautuksia. Jos lomautuksiin kuitenkin päädytään, tulisi vahinko Luukkaisen mukaan minimoida: ajoittaa lomautuspäivät toisin ja kunnioittaa henkilöstöä.

Luukkanen muistuttaa, että opettajat ovat venyneet koronavuonna paljon.

– Kiitoksia on tullut presidentiltä asti. Ajattelisi, että myös paikallistasolla osoitettaisiin arvostusta. Pyhäjärven teot ovat kuitenkin suuressa ristiriidassa maan johdon puheiden kanssa.

”Kuntatalouden realiteetit hukassa”

Pyhäjärven kaupunginjohtaja Henrik Kiviniemi ihmettelee Pyhäjärven nimeämistä ”Suomen surkeimmaksi kuntatyönantajaksi”. Viestipalvelu-Twitterissä hän tiedusteli, kuka nimityksestä päätti, muttei saanut vastausta. 

– Kiinnostaa, kuka tunnustuksen on antanut. Tuleeko kukat kaupan päälle?, Kiviniemi pohtii.

Kaupunginjohtajan mukaan syynä lomautuksiin on kunnan huono taloustilanne. Pyhäjärven kaupunginhallitus käsittelee kunnan talousarviota 23. marraskuuta. Ennakkoarvio on, että vuoden 2021 budjettiarvio tulee olemaan noin kaksi miljoonaa euroa alijäämäinen.

– OAJ:n kommentit osoittavat, että kuntatalouden realiteetit ovat paikoin aika hukassa. Liitossa ei ymmärretä, missä mennään Pyhäjärven kuntatalouden osalta, Kiviniemi sanoo.

Pyhäjärven talous on heikentynyt jo ennen koronaa. Kaivostoiminnan hiipumisen vuoksi kaupunki saa yhä vähemmän yhteisöveroja. Tämän vuoksi kaupungissa on ollut jo pitkään tiedossa, että mikäli palvelurakenneuudistusta ei pystytä tekemään, joudutaan turvautumaan henkilöstövähennyksiin.

Kiviniemen mukaan kaupunki tarjosi opettajille mahdollisuutta samaan 14 päivän lomautukseen, joka koskee nyt suurinta osaa kunnan työntekijöistä. Tästä työntekijäpuoli kieltäytyi. Lopputuloksena oli nykyinen malli, jossa kymmenen lomautuspäivää hajautetaan.

– Tarjosimme yt-neuvotteluissa vaihtoehtoisia malleja, mutta ikävä kyllä yhteisymmärrykseen ei päästy. Lähdimme neuvotteluihin sillä periaatteella, että kaikkia kohdellaan tasapuolisesti, kunnanjohtaja sanoo.

Kiviniemi pitää hankalana, että OAJ vetoaa siihen, että opettajien lomautukset näkyvät kunnan toiminnassa. Näin on kaikilla kunnan aloilla.

– Jos työntekijän lomautus ei näkyisi mitenkään kunnan toiminnassa, koko työtehtävän voisi lakkauttaa, Kiviniemi sanoo.

Viikonloppuina lomauttaminen tavallista

Juridisesti työntekijän lomauttaminen yli viikonlopun on mahdollista, kunhan viikonlopun päivien määrä on enintään puolet lomautuspäivistä. Tämä niin sanottu suhteellisuusperiaate on käynyt ilmi muun muassa työtuomioistuimen päätöksistä.

KT Kuntatyönantajien opetus- ja sivistystoimen neuvottelupäällikkö Hannu Freund ei ole perehtynyt Pyhäjärven lomautusten yksityiskohtiin.

– Se että lomautuksiin kuuluu viikonloppuja, on vanha ilmiö. Siinä ei ole mitään sopimusten vastaista tai ainutlaatuista, Freund toteaa.

Freund korostaa, että kunnat eivät lomauta työntekijöitään ”huvikseen”. Pyhäjärven lomautukset eivät myöskään koske ainoastaan opettajia, vaan kyse on laajemmasta kokonaisuudesta.

– Kunnan talous on kuralla ja koko henkilöstö lomautetaan. Vaatisi kunnalta erillisiä perusteita olla lomauttamatta yhtä ryhmää.

Lomauttaminen on Freundin mukaan välillä välttämätöntä. Pysyvää pelastusta kuntatalouden ongelmille lomautuksista ei kuitenkaan saada.

– Lomautus on lisäajan ostamista vaikeille päätöksille.

Juttua muokattu 14.11. klo 9.20: Toisin kuin jutussa alun perin luki, Pyhäjärvi on kaupunki, ei kunta, ja Henrik Kiviniemi on kaupunginjohtaja, ei kunnanjohtaja.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Opettajat nostavat aina joka tilanteessa itsensä muiden yläpuolelle ja katsovat muita alaspäin. Pitävät itseään valtakunnan tärkeimpinä toimijoina. Sellainen ajatusharha ja virheajattelu syntyy, kun työssään joutuu aina tekemisiin keskenkasvuisten kanssa eikä ymmärrä, mitä muut aikuiset työkseen tekevät.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*