Opettajat kokeilevat vuosityöaikaa
Ammatillisen koulutuksen reformi edellyttää muutoksia myös työaikakäytäntöihin, KT katsoo. (Kuva: Ville Miettinen)
Yli 2 000 ammatillista opettajaa ryhtyy ensi elokuusta lähtien kokeilemaan vuosityöaikaa.
Sovitut kokeilut koskevat kuutta ammatillisen koulutuksen järjestäjää. Niistä sovittiin paikallisesti sen jälkeen, kun keskustasolla työnantajia edustavat KT Kuntatyönantajat ja Avainta sekä opettajien OAJ pääsivät viime keväänä yhteisymmärrykseen sopimusmallista.
Valtaosassa ammatillista koulutusta palkkaus on tähän asti perustunut pidettyihin oppitunteihin.
KT Kuntatyönantajien mukaan tuleva ammatillisen koulutuksen reformi edellyttää myös työaikajärjestelmän uudistamista.
– Työnantajan näkökulmasta on oleellista, että ammatillinen koulutus voidaan vihdoinkin järjestää tämän päivän vaatimusten mukaisesti, KT:n Kuntatyönantajien neuvottelupäällikkö Hannu Freund sanoo tiedotteessa.
– Huomattavaa on myös se, että ensimmäistä kertaa on pystytty yhdenmukaistamaan eri koulutusalojen opettajien erilaiset palvelussuhteen ehdot. Käyttöön otettavan mallin puitteissa on myös helpompi varautua tuleviin toiminnallisiin tarpeisiin.
KT:n mukaan kokeiltava työaikamalli ei rajaa opettajan työnkuvaa, vaan se mahdollistaa laajasti ja joustavasti erilaiset työtavat ja parantaa opettajien työajan käytettävyyttä.
– Mikäli kokeiluista saadaan hyviä tuloksia, vuosityöaika voi myöhemmin laajeta koskemaan koko ammatillista koulutusta. Muutos tulee tarpeeseen, sillä vuosityöajan myötä kyetään paremmin ottamaan huomioon kaikki opettajan tekemä työ. Se saadaan näkyväksi ja palkanmaksun piiriin, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos toteaa.
Lindroosin mukaan vuosityöajan etuna on myös, että työaikaa voidaan näin myös suunnitella ja seurata tarkemmin.
– Kuitenkin opettajan työhön kuuluva autonomia säilyy, Lindroos sanoo.
Vuosityöaikaa ryhtyvät 1.8.2017 alkaen kokeilemaan Etelä-Savon koulutus Oy, Forssan ammatti-instituutti, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä, Savon koulutuskuntayhtymä, Stadin ammattiopisto ja Vantaan ammattiopisto. Oppilaitoksista ESEDU (Etelä-Savon koulutus Oy) on yksityinen oppilaitos, muut ovat kunnallisia.
Lue myös:
”Höpöhöpö”, sanoo OAJ:n Luukkainen työpaikoilla oppimisesta
Ammatillisen koulutuksen rahoitus luo epävarmuutta