Päivähoidossa olevien lasten määrä on pudonnut monissa kaupungeissa noin viidennekseen normaalista koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen aikana. Tämän vuoksi ja henkilöstön ohjaamiseksi muihin töihin varhaiskasvatusyksiköitä suljetaan ja toimintoja yhdistetään. (Kuva: Ville Mietinen)

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vaatii viranomaisilta toimia varhaiskasvatuksen työntekijöiden suojaamiseksi. JHL kiinnittää huomiota kuntien suunnitelmiin yhdistää päivähoitoryhmiä poikkeustilanteessa.

Yksiköiden toimintojen ja ryhmien keskittäminen luo valtavan määrän uusia lähikontakteja ja siten mahdollisuuksia tartuttaa koronavirus niin hoidossa oleville lapsille kuin heitä hoitavalle henkilökunnallekin, JHL varoittaa.

Erityisen vahingolliseksi tilanteesta tekee sen, että suuri osa varhaiskasvatukseen osallistuvista lapsista tulee perheistä, joissa toinen tai molemmat vanhemmista työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla, JHL . Varhaiskasvatustyössä ei ole mahdollista välttää lähikontaktia, ja kosketus- ja pisaratartunnan mahdollisuudet ovat huomattavan suuret, JHL muistuttaa.

Jos näissä elintärkeissä ammateissa toimivat sairastuisivat koronavirukseen lastensa kautta, vaikka he omissa töissään siltä onnistuisivatkin välttymään, tilanne olisi katastrofaalinen, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo tiedotteessa.

JHL kertoo lähettäneensä sosiaali- ja terveysministeriön työ- ja tasa-arvo-osaston osastopäällikkö Raimo Antilalle sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salmiselle kirjeen, jossa liitto vaatii päivähoidon yksiköiden toiminnan keskittämisestä selkeän linjauksen.

Kaupungit yhdistävät toimintoja, mutta ryhmät pidetään erillään

Esimerkiksi Porin kaupunki tiedotti tänään, että kaupungin joitakin päiväkoteja palvelualueilla tullaan yhdistämään kevään aikana. Porin kaupungin päiväkodeissa paikalla on ollut vain noin 500 lasta, mikä on viidesosa normaalioloista. Henkilökuntaa on ollut paikalla lähes normaalisti.

Pori varautuu näillä uusilla järjestelyillä poikkeusolojen aiheuttamaan työvoimapulaan. Samalla kaupunki pyrkii mahdollistamaan sen, että osa varhaiskasvatuksen henkilöstöstä voi siirtyä työskentelemään sosiaali- ja terveyspalveluissa.

– Henkilöstön siirtymiset muihin tehtäviin sekä lasten ja henkilöstön poissaolot vähentävät lähikontaktien määrää, Porin kaupungin varhaiskasvatusyksikön päällikkö Ritva Välimäki sanoo tiedotteessa.

– Varhaiskasvatuksessa on tähdennetty, että henkilökunta ja lapset eivät saa tulla sairaana päiväkotiin. Käytämme siivous- ja ruokahuollon asiantuntijoita tilojen tehostetun puhtauden pitoon sekä asianmukaisen ja turvallisen ruokailuhetken toteutumiseen.

Porissa suljettavista päiväkodeista siirtyvät lapsiryhmät jatkavat tuttuna ryhmänä uudessa päiväkodissa ja lapsia hoitaa oman päiväkodin henkilökunta. Ryhmät pysyvät edelleen alle 10 henkilön ryhminä ja pienryhmät sijoittuvat heille osoitettuihin omiin tiloihin.

Ruokailut ja ulkoilut porrastetaan, jolloin lapset ulkoilevat eri aikoina pienryhmissä. Poikkeusolosuhteiden aikaan työntekijät annostelevat ruoat lasten lautasille. Ruokailut tapahtuvat mahdollisuuksien mukaan lasten omissa ryhmätiloissa.

– Lasten kanssa vietetään aikaa ulkoleikeissä ja tehdään paljon retkiä lähiluontoon. Yhteisiä liikuntatiloja yksiköissä ei nyt hyödynnetä, vaan liikkuminen tapahtuu ulkoillen, Ritva Välimäki sanoo.

Jyväskylä puolestaan tiedotti, että kaupungin sulkeutuvista päiväkodeista siirtyy 290 lasta muihin päiväkoteihin poikkeustilanteen vuoksi.

Jyväskylässä noudatetaan samanlaisia järjestelyitä kuin Porissa ryhmien jakautumisessa, ulkoilussa ja ruokailussa.

Kaupungin päiväkodeissa on ollut paikalla vain noin tuhat lasta, mikä on viidesosa normaalioloista, Jyväskylän tiedotteessa todetaan.

 

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*