Pekka Sauri käyttää Twitteriä ahkerasti. (Kuva: Ville Miettinen)

Sosiaalisen median tarjoamat mahdollisuudet demokratialle ja osallistamiselle ovat suurimmalta osalta vielä hyödyntämättä, arvioi Helsingin apulaiskuapunginjohtaja Pekka Sauri tänään julkaistussa pamfletissaan Julkishallinto ja sosiaalinen media.

Sauri viittaa Ylen tammikuussa julkaisemaan tutkimukseen, jonka mukaan työasioiden hoitamiseen tai keskusteluihin osallistumiseen somea käytti vain noin joka kymmenes tutkimukseen osallistuneista.

Sauri muistuttaa, että uusinta teknologiaa käyttävät ensimmäisinä ne joilla siihen on varaa.

– Köyhimmillä kansalaisilla on aina heikommat edellytykset osallistua yhteiseen keskusteluun kuin paremmin toimeentulevilla. Siksi on demokratian ja osallisuuden kannalta olennaista, että kaikille järjestetään mahdollisuus osallistua keskusteluun taloudellisesta toimeentulosta riippumatta, Sauri muistuttaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Sauri on Suomen kenties ahkerimmin twiittaava kaupunginjohtaja. Hän arvioi teoksessaan, että Espoon, Vantaa, Turun ja Oulun johtajien osallistuminen Twitterissä on lähinnä muodollista.

Saurin kollegalla Anni Sinnemäellä on selvästi enemmän seuraajia kuin Saurilla (31 100–24 700), mutta twiiteissä Sauri on pääkaupungin ja luultavasti maan ykkönen (12 700 twiittiä, Sinnemäellä 6 300).

Sauri kertoo jakavansa heti herättyään hel.fi-sivuston uutisia eteenpäin

– Yleensä uutiset herättävät lukijoissa kysymyksiä ja kommentteja, joihin päivän mittaan pyrin vastaamaan. Periaate on se, että suoriin kysymyksiin pitää aina vastata tai lähettää ne edelleen jonkin viraston vastattavaksi; kommentteja saatan kommentoida sikäli kuin kerkiän.

– Kun olen linkittänyt twiittini myös Facebookiin, siellä saattaa uutisista syntyä erillinen keskustelu, johon pitää samalla periaatteella yrittää osallistua tai ainakin vastata suoriin kysymyksiin. Toistaiseksi tämä päiväjärjestys on suurin piirtein toiminut. Aika näyttää, pitääkö toimintatapaa uudistaa, Sauri pohtii.

Virastotasolla hän nostaa esiin Helsingin rakennusviraston, joka viestii aktiivisesti ja esittää viestit usein persoonallisesti: haikun muodossa tai yksittäisinä havaintoina kaupungin kaduilta, esimerkiksi roskan kadulta poimivasta jalankulkijasta iloiten.

Sauri muistuttaa, että sosiaalinen media ei tietenkään korvaa julkishallinnon virallisia vuorovaikutuskanavia.

– Palaute ja oikaisuvaatimukset on aina ohjattava asianmukaisille vastaanottajille – Twitter ei ole mikään muodollinen valitusosoite. Sosiaalisessa mediassa julkishallinto vastaa kysymyksiin, perustelee toimintaansa, jakaa tietoa ja antaa hallinnolle kasvot.

Kuntaliitto kartoittaa kevään aikana kuntien verkkoviestinnän ja sosiaalisen median käyttöä kuntiin lähetettävän kyselyn avulla.

Pekka Sauri: Julkishallinto ja sosiaalinen media. Julkaisija KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö

Linkki teoksen pdf-versioon

Valikoima kunta-asioista twiittaavia, joita Kuntalehti seuraa Twitterissä:

Pekka Sauri

Anni Sinnemäki

Heidi Rämö

Mikko Kärnä

Aimo Ryynänen

Tuomas Lohi

Timo Kietäväinen

Inga Nyholm

Jere Penttilä

Kuntaliitto

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*