Perusopetuksen opettajien vuosityöaikamallia on tarkoitus kokeilla elokuusta 2018 lähtien. Kokeilun käynnistyminen edellyttää paikallista sopimista. (Kuva: Ville Miettinen)

Perusopetuksen opettajien vuosityöajan kokeilumallista on saavutettu neuvottelutulos. Asiasta on neuvoteltu pitkään Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n ja KT Kuntatyönantajien kesken, tiiviimmin vuodesta 2014.

Nyt kuntatyönantajilla ja OAJ:lla on ensimmäistä kertaa yhteinen, keskustasolla valmiiksi neuvoteltu malli, jota sovelletaan perusopetukseen. Ensi syksynä käynnistynee paikallisia kokeiluja, joista saatujen kokemusten perusteella on tarkoitus arvioida, kuinka työaikamalleja jatkossa tulisi kehittää.

– Vuosityöaikaa on kokeiltu paikallisesti joskus aiemminkin, mutta laajasti opettajistoon sovellettavaa mallia ei tuntunut kuitenkaan syntyvän. Niinpä KT ja OAJ ottivat keskustasolla vastuun asian edistämisestä, KT:n neuvottelupäällikkö Hannu Freund sanoo tiedotteessa.

Vuosityöaikamallia on tarkoitus kokeilla elokuusta 2018 lähtien. Kokeilun käynnistyminen edellyttää paikallista sopimista.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Neuvottelutulos vuosityöajan kokeilumallista ei  ole osa ns. liittokierrosta, vaan siitä on neuvoteltu erikseen. Tulos osoittaa että kuntasektorilla opetusalan neuvottelujärjestelmä toimii – neuvottelut vaativat vain kärsivällisyyttä ja sitkeyttä.

– Kyseessä on koko opetusalaa ajatellen merkittävä uudistus. Ensimmäiset askelmerkit asiassa otettiin jo vuonna 1971, ja nyt vihdoin olemme kokeilujen kynnyksellä. Lainsäädännön muutokset ovat luoneet tarpeen järjestelmän kehittämiseen. Myös kokemus siitä, että opetusvelvollisuuksiin perustuva työaikajärjestelmä ei enää kaikilta osin vastaa opettajien nykyistä työnkuvaa, on muuttanut opettajien suhtautumista. Toki myös opetusvelvollisuusjärjestelmällä on kannatusta ja sillä on omat hyvät puolensa, OAJ:n neuvottelupäällikkö Pekka Pankkonen toteaa.

Kokeiluihin osallistuisi muutamia kouluja kustakin kokeilukaupungista. Osallistujat ovat ainakin aluksi suuria kaupunkeja.

Vuosityöajan tarkoituksena on saada kaikki opettajan tekemä työ luettavaksi työaikaan ja siten palkanmaksun perusteeksi.

– Kokeilua ei toteuteta opettajien palkkapussin kustannuksella, Pankkonen tähdentää.

Kokeilun on tarkoitus olla kolmivuotinen, ja se on mahdollista irtisanoa tarpeen vaatiessa myös aiemmin. Ammatillisessa koulutuksessa vastaavat kokeilut käynnistyivät jo syksyllä 2017.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*