Riihimäellä opiskellaan VEX IQ robotiikan kehitysalustan avulla robotiikkaa, teknistä rakentelua ja ohjelmointia. Harjunrinteen koulun robottikerhossa oppilailla on mahdollisuus laajentaa osaamistaan robotiikan taitajina ja osallistua robotiikan kilpailutoimintaan, sekä robotiikkatapahtumiin. (Näyttökuva VEX IQ Challenge Next Level -videosta)

Riihimäki isännöi tällä viikolla robotiikkakilpailuja, joissa ratkotaan niin Suomen kuin Euroopan mestaruuksia.

SM-kisojen järjestäjänä Riihimäki on jo lähes konkari: kyseessä on kolmas kerta, kun kaupungissa mitellään VEX IQ -robotiikan Suomen mestaruudesta. Tänä vuonna kilpailuun osallistuu 33 peruskoululaisten joukkuetta ympäri Suomea. Erityisesti alakoululaisten määrä osallistujissa on lisääntynyt.

Robotiikkaa opetetaan useissa kouluissa ympäri Suomea, mutta Riihimäki on pyrkinyt profiloitumaan robotiikan opetuksen kärkipaikkakuntana.

Robotiikka myös lukion OPSiin

Robotiikka on ollut mukana Riihimäen perusopetuksen opetussuunnitelmassa vuodesta 2016 asti, ja siinä on huomioitu kaikki luokka-asteet esiopetuksesta alkaen. Robotiikkaa opetetaan kaikille, ja lisäksi sen voi ottaa valinnaisaineeksi 5.-6. luokille ja 8.-9. luokille. Valinnaisaineiden opinnot luetaan hyväksi lukion ja ammattiopetusta tarjoavan Hyrian opetuksessa.

Robotiikka on hyväksytty myös lukion opetussuunnitelmaan, ja tavoitteena on, että se voitaisiin ottaa käyttöön ensi syksynä.

Nyt Riihimäki kehittää yritys- ja elinkeinoelämälähtöistä kurssipalettia Hyrian, Hämeen ammattiorkeakoulun ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa, kertoo Riihimäen sivistysjohtaja Esa Santakallio.

– Tarkoitus on, että tätä kurssitarjontaa voitaisiin hyödyntää Hyrian ja lukion valinnoissa. Ja tarvittaessa opetusta voitaisiin tarjota myös täydennyskoulutuksena elinkeinoelämälle.

– Toiveena on myös, että elinkeinoelämältä tulisi aitoja ongelmanratkaisutehtäviä opiskelijoille.

Kisa harvinaisessa robotiikkalajissa

Robotiikan kisaviikon ensimmäinen kilpailulaji on nimeltään Turning Point ja se käydään ensisijaisesti toisen asteen opiskelijoille tarkoitetulla VEX EDR -kehitysalustalla.

Kilpailumuoto ei ole Suomessa erityisen levinnyt mutta se on erittäin tunnettu ja laajassa käytössä Euroopan ulkopuolella.

– Euroopassa se on nukkunut ruususen unta. Aasiassa ja Yhdysvalloissa on pidetty MM-kisatkin jo 17 kertaa, Esa Santakallio kertoo.

Robotiikassa kilpailemisessa ei ole kyse vain hauskasta harrastamisesta, vaan hyvin järjestäytyneestä ja säännellystäkin toiminnasta.

VEX EDR -luokassa osallistumisoikeus on vain niillä, jotka ovat menestyneet riittävän hyvin. MM-kisoihin pääsee vain maapaikalla.

– Euroopassa maapaikkoja on vain Englannilla, joka on lajissa pisimmällä Euroopassa, ja Espanjalla. Suomi on vasta alkutekijöissä. Kyseessä on todella vaativa juttu, Santakallio kertoo.

Robotiikan kampus tavoitteena

Viisipäiväiset robotiikkakilpailut tuovat Riihimäelle 66 joukkuetta kuudesta eri Euroopan maasta. Kilpailut huipentuvat viikonloppuna pidettäviin ensimmäisiin VEX IQ -robotiikan Euroopan mestaruuskilpailuihin. Tätä kilpailua varten Riihimäki sai pilotointioikeudet käymällä asiasta neuvotteluja MM-kisoissa Kentuckyssä Yhdysvalloissa viime kesänä.

Kilpailut ovat kansainvälisesti sertifioituja, niillä on oma formaatti ja ne on tarkoin brändätty, Esa Santakallio kertoo.

– Niitä ei voi vain ottaa, vaan pitää saada järjestämislupa. Pitää mennä reaaliaikaisesti, pitää striimata, pitää määrittää palkinnot ja palkinnonajakajat ja niin edelleen, Santakallio kuvailee järjestämistä.

Koulutuksen järjestäjälle kilpailu tarjoaa mahdollisuuden tarkastella, missä Suomessa mennään verrattuna muihin maihin.

Riihimäen kaupunki katsoo jo eteenpäin robotiikkasuunnitelmissaan. Perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmat ovat valmiit, nyt kehitetään robotiikan huomioimista varhaiskasvatuksessa ja korkea-asteella.

– Seuraavien kolmen–viiden vuoden tavoitteena on, että Riihimäki saisi HAMKin ja Hyrian yhteisen kampusalueen, joka on keskittynyt robotiikkaan ja esineiden internetiin, Esa Santakallio sanoo.

Aiheesta aiemmin:

Robotiikka innostaa niin oppilaita kuin opettajia Riihimäellä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Hyvä kirjoitus, kiitos siitä.
    Soveltuvatko nuo Vex robotit miten hyvin ohjelmoinnin opetukseen? Python ja Java tärkeimpinä kielinä ovat yksiselitteisesti etusijalla, etenkin jos halutaan kannustaa oppilaita jatkamaan opintojaan yliopistossa tai korkeakoulussa, Linux olisi mukavaa plussaa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*