Tutkimuksen mukaan sukupuolten väliset erot akateemisissa vahvuuksissa ovat suurempia tasa-arvon edelläkävijämaissa kuten Pohjoismaissa ja pienempiä perinteisemmissä Lähi-idän maissa. Kuva: Pixabay

Tyttöjen suhteellinen vahvuus lukemisessa ja poikien suhteellinen vahvuus luonnontieteissä on suurempaa sukupuolten tasa-arvon edelläkävijämaissa kuin perinteisemmissä maissa, osoittaa tuore tutkimus.

Sen sijaan sukupuolten väliset erot matematiikassa pysyivät samanlaisina maasta toiseen.

Lisäksi Turun Yliopisto tiedottaa, että akateemiset vahvuudet vaikuttavat merkittävästi siihen, millaiselle alalle ihmiset suuntaavat.

Oppilaat, joiden vahvuudet ovat matematiikassa tai luonnontieteissä, suuntautuvat tyypillisesti luonnontieteisiin, teknologiaan, insinööritieteisiin ja matematiikkaan.

Ne, joiden vahvuus on lukemisessa, suuntautuvat muille aloille.

Tytöillä ja pojilla omat vahvuusalueet

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet lukutaidon olevan tyypillisesti tyttöjen vahvuusalaa siinä missä poikien vahvuutena ovat matematiikka ja luonnontieteet.

Tuore, Turun yliopistossa tehty tutkimus vahvisti tämän, mutta yllättävämpää oli, että sukupuolierot olivat suuremmat Suomen kaltaisissa maissa, joissa sukupuolten tasa-arvo on keskivertoa suurempi.

– Yleinen oletus on, että sukupuolten tasa-arvon parantuessa perinteiset sukupuoliroolit katoavat johtaen pienempiin sukupuolieroihin. Tutkimuksessamme emme kuitenkaan tätä havainneet, väitöskirjatutkija Marco Balducci sanoo.

– Sen sijaan meidän ja aiempien tutkimusten tulokset osoittavat, että sukupuolierot joko pysyvät ennallaan tai jopa kasvavat sukupuolten välisen tasa-arvon lisääntyessä, Balducci jatkaa tiedotteen mukaan.

Kyseenalaistettava uskomus

Tutkimusta varten tutkijat analysoivat 85 eri maassa asuvan, lähes 2,5 miljoonan nuoren oppimistuloksia käyttäen aineistonaan kansainvälistä PISA-tutkimuksen aineistoa.

– Tulokset viittaavat siihen, että tasa-arvoisemmissa yhteiskunnissa naisten vahvempi lukutaito saattaa saada heidät valitsemaan luonnontieteiden ja tekniikan alojen sijasta muita aloja, Balducci sanoo tiedotteen mukaan.

Tutkimuksen mukaan sukupuolten väliset erot akateemisissa vahvuuksissa ovat suurempia tasa-arvon edelläkävijämaissa kuten Pohjoismaissa ja pienempiä perinteisemmissä Lähi-idän maissa.

Tämä kyseenalaistaa tutkijoiden mukaan yleisen uskomuksen, jonka mukaan sukupuolten väliset erot johtuvat pääasiassa sosialisaatiopaineesta eli paineesta käyttäytyä tavalla, mikä yhteiskunnassa on soveliasta.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*