Yliopistotasoista lastentarhanopettajankoulutusta lisätään, Sanni Grahn-Laasonen sanoo. Tarkkoja suunnitelmia mittakaavasta ja rahoituksesta ei kuitenkaan vielä ole. (Kuva: Seppo Haavisto)

Opetushallituksen pääjohtajan Olli-Pekka Heinosen johtama työryhmä kartoittaa tämän vuoden loppuun mennessä sote-uudistuksen vaikutuksia lasten ja nuorten palveluiden ”rajapinnoilla” ja tekee mahdolliset parannusehdotuksensa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, kok., ja perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula, kesk., ovat nimittäneet Heinosen lisäksi selvitysryhmään Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Timo Reinan, Tampereen pormestarina vielä hetken toimivan Anna-Kaisa Ikosen ja Keski-Pohjanmaan perheiden palveluiden tulosaluejohtajan Matti Kaivosojan.

Selvitysryhmä antaa väliraportin syyskuussa.

Sote- ja maakuntauudistus voi vaikeuttaa lasten ja nuorten palveluiden järjestämistä, koska varhaiskasvatus, perusopetus sekä kulttuuri- ja nuorisopalvelut jäävät kuntaan ja sote-palvelut, esimerkiksi kouluterveydenhuolto, siirtyvät maakunnalle.

Ministerit korostivat keskiviikkona, että tärkeintä on, että yhteistyö ammattilaisten kesken sujuu, vaikka palkanmaksaja on eri.

– Se, että kuka on palkanmaksaja ei saa estää sitä, että kouluterveydenhuolto on koululla. Olennaista on, että palvelut ovat lähellä, Rehula sanoi Helsingissä järjestetyssä toimittajatapaamisessa.

Jos ongelmia tulee, ne pitää ratkoa hänen mukaansa hallinnossa, ”jotta lapset saavat palvelut”.

Lastentarhanopettajien
koulutusta lisätään

Erillinen varhaiskasvatuksen suuntaa pohtinut selvitysryhmä esittelee oman ”tiekarttansa” torstaina 15. kesäkuuta.

Grahn-Laasosen mukaan se vaikuttaa myös alan koulutustarpeen arviointiin.

Hän muistutti, että lastentarhanopettajien koulutusta yliopistotasolla on lisätty kolmanneksella, mutta nykyiset koulutusmäärät eivät riitä.

– Tarkoitus on lisätä yliopistotasoista lastentarhanopettajakoulutusta entisestään, hän kertoi.

Hänen mukaansa budjettikehyksissä olisi ”miljoonia” käytettävissä, mutta mitään yksityiskohtaista suunnitelmaa esimerkiksi määristä ei vielä ole.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*