Kuva: Ville Miettinen

Valtiovarainministeriö ei voi periä kuntien yleiskatteellisia peruspalvelujen valtionosuuksia takaisin opetuksen tai oppilashuollon sisällöllisen järjestämisen perusteella.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ tulkitsi opetusministeri Li Anderssonin, vas., vastausta kirjalliseen kysymykseen siten, että kunnilta voidaan periä takaisin valtionosuuksia esimerkiksi siinä tapauksessa, että ne lomauttaessaan opettajia eivät hoida tehtäviään.

Andersson vastasi vihreiden kansanedustajan Outi Alanko-Kahiluodon kirjalliseen kysymykseen ”Mitä ministeriö aikoo tehdä sille, että kunnat tekevät lomautuspäätöksiä, joissa kasvatus-ja opetustoimea koskevat lomautusjärjestelyt toteutetaan tavoilla, jotka aluehallintovirastot ovat kanteluratkaisuissaan todenneet vuosi toisensa jälkeen lainsäädännön vastaisiksi?”

Anderssonin vastauksessa viitataan mm. oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa määriteltyihin psykologin ja kuraattorin palveluihin.

Kuntaliiton kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen muistuttaa, että euromääräisesti suurin osa perusopetuksen valtionrahoituksesta ja kaikki soten valtionrahoitus – mukaan lukien psykologien ja kuraattorien rahoitus – tulee osana VM:n kunnan peruspalvelujen valtionosuutta, joka on kunnalle yleiskatteinen, siis vapaasti käytettävissä oleva tuloerä.

-Valtionosuudella – aivan kuten verotuloillakin – turvataan se, että kunnilla on mahdollisuus järjestää asukkailleen lain mukaisten peruspalvelujen kokonaisuus. Koko maan tasolla valtionosuuksilla rahoitetaan vain neljännes peruspalvelujen kustannuksista, loppuosa tulee kuntien verotuloista.

– Peruspalvelujen valtionosuudesta ei ole erotettavissa sektorin tai varsinkaan yksittäisen palvelun osuutta. Yksinkertaisesti ei ole olemassa laskentaperusteita, jolla kunnalle myönnetystä valtionosuudesta voisi yksiselitteisesti erottaa juuri perusopetuksen psykologi- ja kuraattoripalvelujen järjestämiseen tarkoitetun osuuden.

VM: Vain väärä laskutapa oikeuttaa takaisinperintään

Peruspalvelujen valtionosuudet lasketaan ja myönnetään valtiovarainministeriössä. Anderssonin vastaus Alanko-Kahiluodolle on valmisteltu opetus- ja kulttuuriministeriössä VM:n tietämättä.

Jos opetuksessa tai oppilashuollossa on sisällöllistä puutetta, aluehallintovirastolla on toimivalta ja keinot puuttua asiaan.

Yksi keino on antaa uhkasakko. Ylitarkastaja Asta Sark Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo, että ainakaan Etelä-Suomen aluehallintovirastosta ei tällaisia uhkasakkoja ole annettu.

-On ehkä muistutettu jollekin kunnalle, että sellainenkin mahdollisuus on, Sark sanoo.

Sisällölliseen järjestämiseen liittyvät puutteet eivät kuitenkaan oikeuta valtionosuuden perimiseen perusteettomana takaisin, hallitusneuvos Eeva Mäenpää VM:stä sanoo.

-Kunnan peruspalvelujen valtionosuuslaissa on pykälä perusteettoman edun palauttamisesta, mutta se koskee vain sitä, kun yleiskatteellinen valtionosuus on laskettu jollain väärällä perusteella, esimerkiksi määräytymistekijöissä on käytetty virheellistä tietoa.

-Se on ihan eri tilanne, missä sitä sovelletaan. Yleiskatteellisen valtionosuuden takaisinperintä voi meillä koskea vain sitä, että se on laskettu väärin, väärillä perusteilla. Perusopetus ja oppilashuolto menevät yleiskatteellisen valtionosuuden piiriin. Siinä kunta päättää, mihin se kohdennetaan ja valvontaviranomaiset valvovat sisällöllistä järjestämistä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*