Opiskelijat oivalsivat työskentelyn aikana, että luova ja elämyksellinen kannanotto on tehokas tapa viestiä omia näkemyksiä. Kuva: Antti Pentikäinen

Tikkurilan lukion kouluterveysmusikaali kertoi nuorten elämästä ylä- tai alamäkiä sivuuttamatta. Vantaan kaupunki valitsi musikaalin –  Kouluterveyskysely – The Musicalin –  vuoden osallisuusteoksi.

– Nykynuorten kulttuuri on rohkeaa ja toiveikasta, asioihin voidaan puuttua ja asioita voidaan muuttaa, musikaalin innoittama Tikkurilan lukion rehtori Marianna Sydänmaanlakka arvioi.

Nuorilla on kenties vanhempaa sukupolvea enemmän kykyä tuoda esiin vaikeita asioita, ja niistä uskalletaan puhua, rehtori kiittelee.

Musikaaliesitys oli dokumenttiteatteria. Opiskelijoiden ja opettajien työryhmä tutki erilaisia tutkimuksia, selvityksiä ja uutisia. Lisäksi esitykseen kerättiin nuorten tarinoita. 

– Koko luomis- ja tekoprosessi vaikutti todella opettavaiselta ja antoisalta monella tapaa. Se ei ollut vain valmiin käsikirjoituksen opettelua, vaan se oli aidosti yhteinen koko työryhmän käsikirjoitusprosessi

– Nuorten äänet kuuluivat aidosti.

Musikaali vie muun muassa somen maailmaan, kiihdyttämään ylioppilaskirjoituksissa, selvittelemään kotiasioita ja haaveilemaan tulevaisuudesta.

Esitys kysyy katsojalta olennaisimmat kysymykset: ”Meneekö hyvin, vai meneekö huonosti? Vai kenties hyvin huonosti?”

Tiedon jäsentämistä

Toisinaan aikuisilla voi olla haasteita pysyä nuorten rohkeuden tasolla.

Rehtori Marianna Sydänmaanlakka näkee tärkeänä toisten kunnioittamisen, kun nuoret ja vanhemmat vaihtavat ajatuksia, ja rakentavat yhdessä tulevaisuutta.

Musikaali oli vahva osoitus siitä, miten taiteen keinoin vuoropuhelua eri sukupolvienkin välillä ja nuorten keskuudessa voidaan edistää, rehtori kiittelee.

Jotta näin on voinut tapahtua, lukion opiskelijat ovat vaikeidenkin dokumenttien kautta pystyneet ymmärtämään jotain olennaista nuorten elämästä ja jäsentämään sitä kaikkea viihdyttäväksi kokonaisuudeksi, Sydänmaanlakka jatkaa.

Musikaalissa oli mukana lähes 50 nuorta, jotka näyttelivät, lauloivat, soittivat ja tanssivat.

Nuoret osallistuivat käsikirjoittamisen lisäksi säveltämiseen ja sanoittamiseen sekä lavastuksen ja puvustuksen tekoon.

Musikaalin ohjauksesta ja käsikirjoituksesta on vastannut Antti Pentikäinen, jota rehtori kiittää upeasta työstä nuorten kanssa.

– Pentikäinen on pystynyt viestinnänopettajana tuomaan mukaan sitä herkkyyttä ja ymmärrystä, mikä on edistänyt henkilökohtaisten asioiden käsittelyä, haurauden ja tuskankin ilmentämistä.

Antti Pentikäinen on elokuva- ja viestintäkasvatuksen opettaja Tikkurilan lukiossa.

Tikkurilan lukiossa on paljon Vantaalla asuvia opiskelijoita. Myös Vantaan ulkopuolelta saapuu joka arkipäivä kyseiseen opinahjoon iso määrä nuoria.

– Lukiomme on yksi Suomen suurimmista, meillä on noin 1 300 opiskelijaa, rehtori kertoo.

Vastuu asukasosallisuudesta

Vantaan kaupungin tiedotteen perusteella musikaalin palkitsemista perusteltiin sillä, miten teemasta oli saatu koskettava, vaikuttava ja osallistava musikaali. Kyseessä oli innovatiivinen tapa käsitellä tärkeää aihetta, johon nuoret eivät yleensä tartu.

 – Esitys oli toteutettu osallisuus edellä, ja se antoi ymmärrystä, mitä nuoret ajattelevat nuorten hyvinvoinnista. Kyseessä on nerokas toteutus tärkeästä aiheesta, sillä tiedetään, että kouluterveyskyselyn perusteella osalla nuorista on hyvinvoinnin haasteita, arvioi palkintotyöryhmää luotsannut vastaava osallisuusasiantuntija Kaisa Kutilainen Vantaan tiedotteessa.

Kaupungin johtoryhmä päätti kokouksessaan vuoden 2023 osallisuusteon palkitsemisen lisäksi jakaa neljä kunniamainintaa.

Kunniamaininnat saivat selkokielen lisääminen, Käärijä-ilmiön hyödyntäminen, lukioiden ja ammattiopisto Varian opiskelijakuntien säännölliset tapaamiset palvelualueen hallinnon ja johdon kanssa sekä vieraslajitalkoot, erityisesti Vehkalan alueella.

– Kaupungin sisäisillä palkitsemisilla halutaan tuoda esiin hyviä työtapoja osallistumisen edistämiseksi sekä nostaa osallistamisen monenlaisia mahdollisuuksia ja hyötyjä. Onhan asukasosallisuus meidän, kaupungin työntekijöiden, vastuulla, kertoi kaupunginjohtaja Pekka Timonen Vantaan tiedotteessa.

– Asukkaiden, yrittäjien, yhteisöjen ja kaupungin työntekijöiden välinen vuoropuhelu on mitä suurimmassa määrin osallistavaa tekemistä. Keskusteluyhteys synnyttää yhteistä toimintaa ja kukoistavaa kaupunkikulttuuria.

Lue myös:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä