Osatyökykyinen tarvitsee työllistyäkseen sote-palveluja ja kuntoutusta.

Osatyökykyiset pitää pystyä työllistämään nykyistä paremmin. Sosiaali- ja terveysministeriö jakoi kunnille ja kuntayhtymille yhteensä 17 miljoonaa euroa osatyökykyisten työkyvyn ja työllistymisen tuen palvelujen kehittämiseen.

Summa jaettiin kaikkiaan 22 alueellisen hankkeen kesken, ja suurimmat summat yhteispotista saivat Vantaa (1,6 miljoonaa e), Turku ( 1,38 miljoonaa e) ja Tampere (1,34 miljoonaa e).

Tarkoitus on, että työkyvyn tuen palvelut saadaan osaksi sosiaali- ja terveyskeskusten toimintaa. Samalla halutaan lisätä tuetun työllistymisen menetelmien käyttöä.

STM:n erityisasiantuntija Ritva Partinen huomauttaa, että jokainen ihminen on työkykyinen johonkin työhön, jos töitä suunnitellaan ja annetaan riittävää tukea.

– Tarvitsemme kuitenkin ajattelutavan ja asenteiden muutosta. Julkinen sektori voisi olla esimerkkinä ja näyttää vaikkapa, kuinka esimies ja työntekijät tukevat osatyökykyistä.

Hän huomauttaa, että osatyökykyiset eivät työllisty normaaleilla työllisyyden palveluilla vaan he tarvitsevat työllistymisessä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kuntoutuksen palveluja. Ja juuri näitä palveluja halutaankin kehittää ministeriön 17 miljoonan tuella.

 

Tulevaan sote-keskukseen

Sosiaalialan osaamiskeskus Verso (Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä) sai summasta 1,1 miljoonaa. Summa on tarkoitus käyttää hyvinvointiyhtymän hankkeessa, jossa kehitetään yhteistä hoito-, kuntoutus-, työkyvyn tuen ja asiakassuunnitelmaa. Lisäksi sote-alan ammattilaisia koulutetaan työ- ja toimintakyvyn tukemiseen.

Päijät-Hämeessä aiotaan ottaa käyttöön myös työ- ja toimintakyvyn arvioinnin mittareita sekä seurata ja arvioida työkyvyn muutosta.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Mika Forsberg kertoo, että tuen malleja on tarkoitus kehittää tulevaisuuden sote-keskuksessa toimiviksi sekä ylipäätään työllisyyden hoitoon sopiviksi.

Lahti on mukana neljän muun kunnan kanssa työllisyyden kuntakokeilussa.

Forsberg sanoo, että yksilöllinen räätälöitävä kuntoutus pitkäaikaistyöttömälle tai osatyökykyiselle tietää kustannuksia, vaikka siihen valtion tukea saisikin.

– Mutta mikä olisi vaihtoehto? Ihmisten osattomuus, syrjäytyminen ja terveyden heikkeneminen. Työ tarkoittaa toimintaa, mukanaoloa ja mielekkyyttä.

Suomelle oma malli

Osatyökykyisten työllistämiseen ollaan parhaillaan hakemassa laajempaa Suomen mallia. Työministeri Tuula Haatainen nimesi aiemmin syksyllä tätä varten selvityshenkilöksi Tullin pääjohtajan Hannu Mäkisen.

Esimerkkinä Suomen mallille ministeriö mainitsee Ruotsin Samhall-yhtiö sekä siitä saatuja kokemuksia ja työpankkikokeilun tuloksia.

Hallituksen pyrkimys on kyetä hyödyntämään nykyistä paremmin kaikkien ihmisten osaamista. Mäkisen selvityksen on tarkoitus valmistua tammikuun loppuun mennessä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*