Oulu hävisi riidan korona-ajan palkanmaksun keskeytymisestä myös hovioikeudessa
Rovaniemen hovioikeus on pitänyt voimassa alemman oikeusasteen päätöksen Oulun kaupungin ja sen työntekijöiden välisessä koronasulun palkkariidassa. Monien muiden kuntien ja kaupunkien tapaan Oulun kaupunki keskeytti palkanmaksun osalta työntekijöistään keväällä 2020.
Oulussa palkanmaksu keskeytyi yli 700 työntekijältä, joista kymmenen vei asian riita-asiana Oulun käräjäoikeuteen. Asian riitauttaneista suurin osa oli koulunkäynninohjaajia, mutta palkkasaataviaan vaatineiden joukossa oli myös nuoriso-ohjaajia, kirjastonhoitaja ja kutomisen ohjaaja.
Jo elokuussa 2022 antamassaan ratkaisussa käräjäoikeus katsoi, että koronaviruksen aiheuttamasta tilanteesta huolimatta työntekijöiden työn tekeminen ei ollut keskeytynyt työsopimuslain 2 luvun 12 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla työpaikkaa kohdanneen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun sen kaltaisen riippumattoman syyn johdosta. Käräjäoikeuden mukaan työn tekeminen oli keskeytynyt kaupungin omalla päätöksellä.
Niin hovioikeuden, kuin aiemmissa käräjäoikeuden päätöksissä, kiinnitetään huomiota siihen, että yhdenkään opettajan palkanmaksua ei keskeytetty koronasulun aikana, eikä töiden loppuminen koskenut esimerkiksi kaikki koulunkäynninohjaajia. Hovioikeus toteaa antamissaan ratkaisuissa, että kaupungilla on kyllä ollut velvollisuus sulkea toimintoja valtioneuvoston päätösten mukaisesti, mutta tilojen sulkemisvelvollisuus ei ole tarkoittanut sitä, että esimerkiksi koulunkäynninohjaus tai nuorisotyö olisi estynyt. Hovioikeus kiinnitti huomiota myös siihen, että monet koulunkäynninohjaajista toimivat ohjaajina tehostetun ja erityisen tuen oppilaille, jotka olivat oikeutettuja lähiopetukseen koko kevään 2020.
Hovioikeus piti voimassa kaikki 10 käräjäoikeuden aikaisemmin antamaa ratkaisua asiassa. Kaupunki tuomittiin maksamaan työntekijöilleen eri pituisilta ajanjaksoilta maksamatta jääneitä palkkoja muutamasta satasesta tuhansiin euroihin. Lisäksi kaupungin maksettavaksi tuli mittavat oikeudenkäyntikulut.
Tuomiot eivät vielä ole lainvoimisia. Niihin voi hakea muutosta korkeimmasta oikeudesta, mikäli se myöntää asiassa valitusluvan.