Oulun poliisilla on tutkittavanaan kaksi torstaina 13. kesäkuuta tehtyä vakavaa väkivaltarikosta. (Kuva: Miska Puumala)

Oulussa 12-vuotiaan pojan puukotuksesta epäilty 33-vuotias Juhani Sebastian Lämsä vangittiin maanantaina Oulun käräjäoikeudessa todennäköisin syin kahdesta murhan yrityksestä.

Epäilty kiisti asianajajansa välityksellä puukotuksen tappamistarkoituksen sekä ulkomaalaisvastaisen motiivin.

Epäilty puukotti 12-vuotiasta takaa päin Kauppakeskus Valkeassa torstaina 13. kesäkuuta. Tämän jälkeen epäilty lähti jahtaamaan toista tapahtumapaikalla ollutta 14-vuotiasta poikaa. Kauppakeskuksen järjestyksenvalvoja onnistui sivullisen avulla ottamaan puukottajan kiinni lyhyen takaa-ajon jälkeen kauppakeskuksen ulkopuolella. Uhrit ovat ulkomaalaistaustaisia Suomen kansalaisia.

Epäillyllä tekijällä on taustaa lakkautetussa uusnatsijärjestössä Pohjoismaisessa Vastarintaliikkeessä (PVL).

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)Lämsä on tuomittu aiemmin vakavista väkivallanteoista. Hän oli mukana muun muassa vuonna 2013 tapahtuneessa Jyväskylän kirjastopuukotuksessa, joka tapahtui Äärioikeisto Suomessa -kirjan julkistamistilaisuudessa.

Valkean puukotuksen ohella miestä epäillään tällä hetkellä törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Asiaa tutkii Keskusrikospoliisi, minkä vuoksi KRP tuli myös tämän rikoksen tutkintaan mukaan. Aluksi KRP:n tiedotettiin johtavan tutkintaa, mutta myöhemmin poliisista kerrottiin, että KRP avustaa Oulun poliisilaitosta esitutkinnassa.

Yle kertoi maanantaina, että poliisin mukaan epäilty ja uhrit eivät tunteneet millään tavalla, eivätkä myöskään olleet aiemmin tavanneet. Loukkaantunut uhri on päässyt pois sairaalasta.

Meri-Toppilan puukottajaa epäillään taposta

Oulun käräjäoikeus vangitsi maanantaina myös toisesta viime torstaina tapahtuneesta puukotuksesta epäillyn tekijän. Taposta todennäköisin syin epäiltynä vangittiin vuonna 1996 syntynyt mies. Poliisi epäilee henkirikoksen motiivin liittyvän huumausaineisiin.

Kaksi muuta kiinniotettua, mies ja nainen, on vapautettu. Heitä epäillään tässä vaiheessa huumausainerikoksesta.

Kaupunginhallitus ilmaisee myötätuntonsa uhreille

Oulun kaupunginhallituksen poliittiset ryhmät ilmaisevat myötätuntonsa väkivallantekojen uhrien läheisille ja ystäville.

Oulun kaupunginhallitus tuomitsee maanantai-iltana lähettämässään tiedotteessa väkivaltaisuudet kaikissa muodoissa.

Kaupunginhallitus sanoo tuomitsevansa kaikkien ääriliikkeiden vihasta kumpuavat rikokset yksiselitteisesti. Kenenkään ei pidä joutua väkivallan kohteeksi oman taustansa vuoksi.

Kaupunginhallitus korostaa, että jokaisen tulee voida elää Oulussa terveellistä ja turvallista elämää nyt ja tulevaisuudessa.

//uutista täydennetty 18.6.2024 klo 10.49 Oulun kaupunginhallituksen lausunnolla//

Aiheesta aiemmin:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*