Oulun uusi kaupunginjohtaja Ari Alatossava luottaa Nalle Puhiin ja arvostaa suoraa puhetta: ”Aina pitää olla aikaa ajatella”
Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava on kokenut johtaja. Ennen Oulun kaupunginjohtajuutta hän toimi Iin kunnanjohtajana vuosina 2015–2022 ja sitä ennen toimitusjohtajana 15 vuoden ajan erilaisissa yrityskehitys-, teknologiakeskus- ja aluekehitystehtävissä. (Kuva: Janne-Pekka Manninen)
Ensimmäinen tyhjä päivä kalenterissa on lokakuussa, eikä sekään päivä ole täysin tyhjä. Oulun tuore kaupunginjohtaja Ari Alatossava, 59, nostaa pöydälle pinon aanelosia. Sivumäärältään ne muistuttavat lähinnä novellikokoelman käsikirjoitusta, mutta ovat sovittujen tapaamisten lista lähiviikoille.
– Oulussa käy paljon vieraita niin Suomesta kuin ulkomailtakin, Alatossava mainitsee tyytyväisenä.
Alatossava on ollut tämän artikkelin haastatteluhetkellä virassaan vasta muutamia päiviä, mutta jo nyt pitää kiirettä. Hän siirtyi tehtäväänsä Oulun kaupungin konsernijohtajan virasta ja on toiminut myös aiempien kaupunginjohtajien, muun muassa Seppo Määtän viransijaisena.
Stressaako?
– Työpäivät ovat pitkiä, mutta eivät minua juuri työasiat valvota. Nukunkin yleensä hyvin, Alatossava nauraa.
Ari Alatossavan lähikuukaudet ovat tarkkaan kalenteroitu. (Kuva: Janne-Pekka Manninen)
Työstään ilmeisen innostunut Alatossava on kokenut johtaja. Ennen Oulun kaupunginjohtajuutta hän toimi Iin kunnanjohtajana vuosina 2015–2022 ja sitä ennen toimitusjohtajana 15 vuoden ajan erilaisissa yrityskehitys-, teknologiakeskus- ja aluekehitystehtävissä, muun muassa Iin Micropoliksen ja Iilaakso Oy:n toimitusjohtajana.
Vaikuttaa siltä, että Alatossava osaa hallita aikaansa, sillä hän jättää kalenteriin säännöllisesti myös huokoisuutta.
– Tässä tehtävässä on välillä pakko saada aikaa ajatella, hän korostaa.
Oulu ei ole uudelle kaupunginjohtajalle vieras. Kaupunki, ihmiset, paikalliset erityispiirteet ja ihmisten luonteenlaatu ovat Kuusamossa syntyneelle Alatossavalle tuttuja ja tärkeitä. Hän on asunut Oulussa vuodesta 1988.
– En voisi kuvitella asuvani muualla kuin täällä ehkä siksi, että olen pääasiassa näillä seuduilla aina asunut. Pohjoisessa Suomessa, etenkin tässä meillä Oulussa, ihmiset ovat rentoja, suoria ja aitoja. Pidän siitä, että asiat kerrotaan niin kuin ne ovat.
Nalle Puhin jäljillä
Oulussa riittää veto- ja pitovoimaa, joten sikäli kaupunginjohtaja on kiitollisessa tehtävässä. Syntyvyys on verraten korkea, yliopisto ja ammattikorkeakoulu vetävät vuosittain tuhansia uusia opiskelijoita ja moni Oulun seudulla kasvanut jää mielellään kaupunkiin. Edessä on vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi ja samanaikainen, kaupungin viestimä ”kulttuuri-ilmastonmuutos”, jossa teknologiakaupungin imagoa on tarkoitus kuorruttaa kaikella sillä, mikä on jäänyt julkisuudessa vähemmälle huomiolle: tapahtumilla, kulttuurilla, taiteella.
– Meillä on palvelut kohdallaan tälle väkimäärälle, mikä tietysti on tärkeää. Resurssit ovat kokonaisuudessaan hyvät, Alatossava sanoo ja lisää tärkeän työtä ohjaavan seikan:
– Tämä on palveluammatti ja kaupunkilaiset asiakasomistajia. Heidän elämänsä parhaaksi kaupunkiorganisaatiossa työtä tehdään.
Julkinen talous on tiukalla koko maassa. Erityisesti seuraavat kolme vuotta tulevat Alatossavan mukaan olevan Oulussakin aiempia vuosia vaikeammat ja priorisointeja on tehtävä kehityksen pysähtymättä. Isoista hankkeista liikkeellä ovat jo, osa tosin valituskierroksien kautta, esimerkiksi uusi jalkapallostadion, keskustan asemanseudun rakentaminen, elämysareena sekä torin rannan hotellihankkeet.
– Julkisen talouden tila ei ole hyvä, se pitää myöntää ja on selvä, että eteen tulee vaikeita päätöksiä. Mutta sitä johtaminen on. Eivät kaikki päätökset ole mukavia, mutta niitä pitää tehdä, Alatossava korostaa.
Hän sanoo pitävänsä ongelmanratkaisuista. Erityisesti silloin, kun asioita on kehitettävä, linjattava tai ratkaistava parhain päin.
– Kyllä, pidän ongelmien ratkaisemisesta. Olen aina pitänyt. Yksi tärkeä kirjani on Nalle Puh ja ongelmanratkaisuntaito, sitä voin suositella luettavaksi kaikille.
Pohjoisen Skandinavian pääkaupunki. Niin Oulu itseään nimittää ja toivoo nimitettävän. (Kuva: Janne-Pekka Manninen)
Ei johtajuuskriisiä
Alatossava siirtyi Oulun kaupunginjohtajaksi Seppo Määtän jätettyä tehtävänsä joulukuussa 2023 vain vajaan vuoden virassaolon jälkeen. Julkisuudessa puhuttiin muun muassa ristiriidoista luottamushenkilöiden ja kaupunginjohtajan välillä ja vedottiinpa jopa Määtän persoonaan, siihen, millainen olisi toimintavoiltaan ja olemukseltaan hyvä kaupunginjohtaja. Alatossava ei halua puida enää Määtän kautta tai eron vaiheita, mutta tuo esiin tilanteen:
– Oulussa ei ole ollut eikä ole johtajuuskriisiä. Tänäkin aikana Oulussa on ollut toimintakykyinen päätöksentekokoneisto, on tehty politiikkaa, päätöksiä ja kehitetty kaupunkia. Se on osoitus siitä, että niin luottamushenkilöt kuin koko kaupungin hallinto koostuu rautaisista ammattilaisista, Alatossava sanoo.
Pohjoisen Skandinavian pääkaupunki. Niin Oulu itseään nimittää ja toivoo nimitettävän. Alatossava toivoo, että niin kaupunkilaiset kuin hallinto ja päätöksentekijätkin ymmärtäisivät kaupungin vahvuuksien arvon ja arvostaisivat sitä, mitä ympärillä on.
– Ja niin toki tehdäänkin jo, Alatossava sanoo.
Hän uskoo koulutukseen ja yrityksiin, tunnettuihin brändeihin, kaupungin tunnettuudessa ja vahvuuksissa. Oulussa on kansainvälinen yliopisto, kaupungissa yli 12 000 muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvaa asukasta, kansainvälinen tutkijoiden verkosto ja muun muassa brändejä, joiden kotipaikka ei välttämättä ole kaikille tuttu: Oura, Polar, Nokia, iLoq.
– Noin kolme miljardia ihmistä käyttää päivittäin teknologiaa, joka on tehty tai kehitetty Oulussa, mutta harva tietää, että näin on. Tässä on meillä tekemistä, Alatossava aloittaa.
– Oulussa on vahvaa yritystoimintaa ja Oulun yliopisto on maailman huippua monella sektorilla, tunnetuimpina radioteknologia ja 6g tutkimus.
Viiden vuoden kuluttua kaupunginjohtaja näkee entistä kansainvälisemmän Oulun, jossa rinnan menestyvät niin teknologia kuin kulttuuri ja taidekin. Brändin kehittäminen vaatii työtä joka sektorilla.
– Ei tätä työtä kaupunginjohtaja tee yksin, mutta on totta kai osaltaan tärkeä kasvo ja ääni kaupungille. Kaikki tekevät muutosta, ihmiset, jokainen kaupunkilainen tavallaan. Kaupunginjohtaja on edunvalvoja.
Entä miten kaupunginjohtaja rentoutuu ja päästää ajatuksensa virtaamaan? Alatossavalle ajan- ja ajatustenhallinta ei vaikuta olevan vaikeaa, mutta järjestelmällisyyttä sekin vaatii. On osattava linjata asioita myös henkilökohtaisessa elämässä.
– Kolme lastani ovat jo aikuisia, joten ei ole niitä ruuhkavuosien paineita enää. Siinä mielessä ajan priorisointi on helpompaa. Istumisen vastapainoksi on välttämätöntä päästä päivittäin ulkoilmaan kävelemään tai juoksemaan. Tai sitten polkaisen sähkömaastopyörällä jollekin metsäreitille.
FAKTA
- Nimi: Ari Alatossava
- Ikä: 59.
- Perhe: vaimo ja kolme aikuista lasta.
- Tehtävä: Oulun kaupunginjohtaja kuusivuotiselle kaudelle.
- Kotoisin: Kuusamosta, asuu Oulussa.
- Harrastaa: Maastopyöräilyä, lenkkeilyä.
- Tunnetaan mm.: Iin kunnan vuonna 2017 tekemästä ympäristöstrategisesta johtamisesta ja mainetyöstä, joka huomioitiin laajasti julkisuudessa myös maailmalla.
- Motto: Ihmisiä johdetaan ja asioita hoidetaan.
Leena Hirvonen, teksti
Janne-Pekka Manninen, kuvat
Oulun touhujen perusteella potkujen puuhaaminen alkaa syyskuussa.