Päätoimisten ja osa-aikaisten luottamushenkilöiden määrä on lisääntynyt kunnissa – Jo 26 kaupungissa tai kunnassa on koko- tai osa-aikainen puheenjohtaja
Kunnissa koko- tai osa-aikaisena puheenjohtajana toimii tänä vuonna yhteensä 52 luottamushenkilöä. (Kuva: Ville Miettinen)
Koko- tai osa-aikaisia puheenjohtajia työskentelee 26 kaupungissa tai kunnassa. Koko- tai osa-aikaisena puheenjohtajana toimii yhteensä 52 luottamushenkilöä. Erityisesti suurissa kaupungeissa on mahdollistettu puheenjohtajien keskittyminen tehtävänsä hoitamiseen, ilmenee Kuntaliiton uudesta selvityksestä, jossa tarkasteltiin tammikuun 2024 tilannetta.
– Turku otti ensimmäisenä kuntana käyttöön päätoimisen puheenjohtajan vuonna 2005 ja Tampere pormestarimallin vuonna 2007, toteaa Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom Kuntaliiton tiedotteessa.
Edellisen valtuustokauden 2017–2021 alussa koko- ja osa-aikaiset puheenjohtajat yleistyivät selvästi. Kaikkiaan 38 henkilöä 19 kaupungissa tai kunnassa hoiti puheenjohtajan tehtävää joko päätoimisesti tai osa-aikaisena.
Sitä aiemman valtuustokauden 2013–2017 alussa päätoimisia ja osa-aikaisia puheenjohtajia oli kahdeksassa kaupungissa tai kunnassa.
Vaalikaudella 2005–2008 päätoimisia puheenjohtajia toimi ainoastaan kahdessa kaupungissa, Turussa ja Tampereella. Neljä vuotta myöhemmin joukkoon liittyi Pirkkala kahdella osa-aikaisella puheenjohtajalla.
Työ on vaativampaa
Keskeisiksi perusteiksi koko- ja osa-aikaisuuksiin siirtymiselle nähdään demokratiavaje ja luottamishenkilötyön vaativuuden kasvu sekä paikalliset johtamisongelmat. Näihin ongelmiin on vastattu vahvistamalla poliittista johtajuutta.
– Kunnissa, joissa on koko- tai osa-aikainen puheenjohtaja, koetaan, että hallituksen puheenjohtajalla on paremmat mahdollisuudet hoitaa tehtäviään. Koko- tai osa-aikaisuus tuo puheenjohtajalla on käytössä sekä enemmän aikaa että vahvempi poliittinen mandaatti tehtävän hoitoon. Merkittävinä syinä nähdään myös vuorovaikutuksen lisääminen niin poliittisten ryhmien välillä kuin luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välillä, toteaa kehittämispäällikkö Jarkko Majava.
Päätoimisia ja osa-aikaisia puheenjohtajia kaikenkokoisissa kunnissa
Päätoimisia kuntapuheenjohtajia on käytössä kaikissa yli 100 000 asukkaan kaupungeissa, runsaassa 40 prosentissa 50 001–100 000 asukkaan kaupunkeja ja noin joka viidennessä 20 001–50 000 asukkaan kaupungissa tai kunnassa.
Alle 20 000 asukkaan kunnissa osa- ja kokoaikaiset puheenjohtajat ovat harvinaisia – poikkeuksena pormestarikuntia edustavien Kärkölän ja Puolangan lisäksi Posio, Sodankylä ja Naantali.
Kaupungeilla ja kunnilla on luottamushenkilöjohtajien työnkuvan ja -käytäntöjen suhteen paljon valinnanvaraa toimia haluamallaan tavalla. Muun muassa puheenjohtajien työaika ja palkkiot vaihtelevat merkittävästi.
Kuntaliiton selvityksen tekijät korostavat, että kuntapuheenjohtajajärjestelmä toimii pääosin hyvin, mutta kaipaa edelleen kehittämistä. Erityisesti päätoimisten ja osa-aikaisten puheenjohtajien roolin ja aseman vakiinnuttaminen kuntien johtamisjärjestelmissä kaipaa parantamista.