Markku Markkula patistaa kuntia toimimaan EU:n missioiden tavoitteisiin pääsemikseksi. Kansalaisten osallistaminen on avainasemassa, Markkula painottaa. Kuva: Ville Miettinen

Kaikki paikalliset, alueelliset, eurooppalaiset ja kansainväliset toimijat ja sidosryhmät ja ennen kaikkea kansalaiset on saatava mukaan, kun EU pyrkii kohti kunnianhimoisia missiotavoitteitaan, sanoo alueiden komitean suomalaisjäsen, Espoon kaupunginvaltuuston jäsen Markku Markkula (kok/EPP).

Euroopan komissio on käynnistänyt viisi missiota vastaamaan haasteisiin, joita ovat ilmastonmuutokseen sopeutuminen, kaupunkien ilmastoneutraalius, merien, vesistöjen ja maaperän elinvoimaisuus ja puhtaus sekä syövän torjunta.

Markkula toimii kaikkien EU:n kaupunkien ja alueiden edustajana neuvotellen komission ja muiden tahojen kanssa miljardiluokan ohjelmien toteuttamisesta.

-EU:n missioiden tavoitteet kyetään saavuttamaan vain prosessilla, joka on avoin ja osallistava. Mukaan on otettava kaikki paikalliset, alueelliset, eurooppalaiset ja kansainväliset toimijat ja sidosryhmät. Kansalaisten osallistumisella on ratkaiseva merkitys missioiden onnistumiselle, Markkula sanoo alueiden komitean tiedotteessa.

EU:n missiot pohjautuvat Horisontti Eurooppa –puiteohjelmaan, mutta niiden toteutus ulottuu tutkimusta ja innovointia laajemmalle.

Komissio kuvaa missioita uutena ja jopa ratkaisevana instrumenttina vihreän ja digitaalisen siirtymän aikaansaamiseksi.

EU:n neuvoston puheenjohtajavaltio Ranska on pyytänyt Euroopan alueiden komiteaa esittämään lausuntonsa yhteydessä, miten missioiden hallinnointi paikallisella ja alueellisella tasolla voidaan parhaiten järjestää.

Markku Markkulan valmistelema lausuntoluonnos hyväksyttiin Euroopan alueiden komitean SEDEC-valiokunnan kokouksessa 15. helmikuuta, ja seuraavaksi se etenee täysistunnon käsiteltäväksi 27.–28. huhtikuuta.

Markkulan mukaan haasteisiin vastaaminen edellyttää uusien teknologisten ratkaisujen ja yhteiskunnallisten innovaatioiden hyödyntämistä.

– Tavoitteet saavutetaan vain laajojen ennakointitoimien, tutkimus- ja kehitysinvestointien lisäämisen, käytännön olosuhteissa tapahtuvan prototyyppien, kokeilutoiminnan ja uusien ratkaisujen laajan levityksen avulla.

Lausunnossa korostetaan, että rahoituksen kriteerit on muokattava tukemaan kunnissa ja alueilla tarvittavaa kestävän kasvun kehitystä, jotta parannetaan kuntien ja alueiden kykyä hyödyntää varoja ja saada yritykset mukaan. Samalla vahvistetaan kansalaisten osallisuutta kaikkialla EU:ssa, mikä moninkertaistaa EU:n aloitteiden vaikutukset ja varmistaa resurssien laaja-alaisemman ja oikeudenmukaisemman jakautumisen.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*