Oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille ei ole tarjolla riittävästi kuntapaikkoja. (Kuva: Seppo Haavisto)

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan hallituspuolueet ovat laistamassa vastuunsa kuntapaikkojen tarjoamisessa pakolaisille.

Järjestö on haastanut kaikki kuntavaaliehdokkaat sitoutumaan ihmisoikeuksien edistämiseen. Yli 2000 ehdokasta on allekirjoittanut järjestön vaalitavoitteet eli pakolaisten vastaanottamisen kotikuntaan ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnan.

Amnestyn mukaan hallituspuolueiden edustajat ovat sitoumuksissa aliedustettuina. Amnestyn sivuilla keskustan ehdokkaista vain 69 ja kokoomuksesta 100 on sitoutunut edistämään pakolaisten vastaanottoa omassa kotikunnassaan. Perussuomalaisista vain kaksi ehdokasta on allekirjoittanut tavoitteen.

– Hallitus vaatii perussuomalaisen työministeri Jari Lindströmin johdolla lisää kuntapaikkoja pakolaisille. On hyvin ristiriitaista, ettei samaa tahtoa näytä nyt löytyvän kuntapäättäjänä, sanoo Amnestyn oikeudellinen asiantuntija Mikko Aarnio.

Oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat ja kiintiöpakolaiset tarvitsevat kuntapaikan, jotta pääsevät muuttamaan vastaanottokeskuksesta tai pakolaisleiriltä kuntaan ja pääsevät kotouttamispalveluiden piiriin.

Alkuvuonna noin 2000 oleskeluluvan saanutta turvapaikanhakijaa odotti vastaanottokeskuksessa sijoittamista kuntaan.

Vihreistä ehdokkaista lähes 800 ja vasemmistosta lähes 600 on sitoutunut puolustamaan ihmisoikeuksia. Sosialidemokraattejakin on sitoutunut yli 300.

Amnesty on lähestynyt kaikkia eduskuntapuolueita puoluetoimistojen kautta. Järjestön vapaaehtoiset ovat haastaneet ehdokkaita pitkin Suomea niin kaduilla kuin sosiaalisessa mediassa.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*