KUVA: TAMPEREEN KAUPUNKI / SATU AALTO
Pirkanmaan maakuntakeskus Tampere liittyi Hinku-kunnaksi jo huhtikuun alussa.

Etelä-Karjala ja Pirkanmaa ovat ensimmäiset Hinku-maakunnat. Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman Kohti hiilineutraaleja kuntia (Hinku) -verkostoon liittyneet maakunnat sitoutuvat vähentämään maakuntansa kasvihuonekaasupäästöjä 80 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Tavoitteeseen pyritään yhdessä alueen Hinku-kuntien kanssa.

– Ilmasto- ja ympäristöongelmat eivät noudata karttaan vedettyjä rajoja. Tämän vuoksi on tärkeää, että katsomme tavoitteita ja haemme ratkaisuja yhdessä kuntien kanssa maakunnallisesti. Toivomme myös mahdollisimman laajaa maakuntien keskinäistä yhteistoimintaa näissäkin teemoissa, kertoo Pirkanmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Roope Lehto tänään torstaina julkaistussa tiedotteessa.

Maakuntien tavoitteet ovat kunnianhimoisempia kuin Suomen hallituksella, jonka tavoitteena on ollut hiilineutraali valtio vuonna 2035. Hinku-verkoston valtakunnallinen vetäjä, professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta uskoo, että alueelliset ratkaisut ja valinnat ovat keskeinen tekijä koko maan ilmastotyössä.

– Kunnilla ja maakunnilla on käsissään ratkaisun avaimet. Niillä on mahdollisuus luoda käytännön toimenpiteitä, joilla tämä suurempi tavoite voidaan saavuttaa.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Myös Etelä-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtaja Jukka Kopra näkee maakuntien vaikutusmahdollisuuksien ulottuvan laajalle.

– Olemme korkean teknologian ympäristöystävällinen maakunta. Uskomme, että vilkkaan Suomi-Venäjä-rajaliikenteen ja maailman suurimman metsäteollisuuskeskittymän myötä hyvät ideat leviävät täältä myös laajemmalle. Näin voimme olla kokoamme suurempi ilmastovaikuttaja, ja siksi haluamme olla Hinku-verkostossa mukana.

Tulevaisuudessa lisää Hinku-maakuntia

Hinku-verkostoon odotetaan lähitulevaisuudessa liittyvän lisää maakuntia. Jyri Seppälän mukaan kiinnostusta verkostoa kohtaan ovat osoittaneet tähän mennessä Pohjois-Karjalan, Päijät-Hämeen sekä Kymenlaakson maakunnat.

Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja Mika Kari vahvistaa, että maakunnassa on tehty alustavia suunnitelmia Hinku-verkostoon liittymisestä.

– Meillä on maakuntahallituksen esityslistalla ensi maanantain kokouksessa, että tätä lähtisimme hakemaan tätä.

Kari uskoo, että Päijät-Hämeen kunnista löytyy halua työskennellä hiilineutraaliuden eteen. Esimerkiksi alueen tahtotilasta hän nostaa muun muassa Lahden tulevan ympäristöpääkaupunkitittelin. Lahdesta tulee ensimmäisenä suomalaiskaupunkina Euroopan ympäristöpääkaupunki vuonna 2021.

Maakuntien hakuprosessissa huomioitava kunnat

Hinku-nimityksen hakuprosessia koordinoi maakunnassa maakuntaliitto, ELY-keskus tai muu maakunnallinen toimijataho. Koordinoivan tahon tehtävänä on perustaa maakuntaan työryhmä, joka laatii maakunnan keskeisten toimijoiden kanssa suunnitelman siitä, miten tavoitellut päästövähennykset saavutetaan.

Hinku-maakunnaksi hyväksyminen edellyttää, että vähintään 80 prosenttia maakuntien asukasmäärästä on Hinku-kuntien asukkaita. Seppälän mukaan hakuprosessissa on pystyttävä varmistamaan, että alueen Hinku-kunnat ovat valmiita sitoutumaan koko maakunnan hiilineutraaliuden eteen työskentelemiseen.

– Haluamme varmistaa, että Hinku-kunnat maakunnassa ovat tietoisia siitä, että heiltä odotetaan lisätoimia, jos muut kunnat eivät osallistu.

Nyt Hinku-verkostoon liittyneissä maakunnissa kuntien mukanaolon vähimmäisvaatimus täytyy selvästi. Etelä-Karjalan kunnista Hinku-verkostoon kuuluvat Imatra, Lappeenranta, Parikkala, Rautjärvi ja Ruokolahti, eli 87,7 prosenttia maakunnan kokonaisasukasmäärästä. Pirkanmaalla verkostoon kuuluvat puolestaan Akaa, Hämeenkyrö, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti sekä Ylöjärvi, eli 87 prosenttia maakunnan kokonaisasukasmäärästä.

Kuntalehti uutisoi Pirkanmaan hakuprosessista Hinku-maakunnaksi viime viikolla.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*