Niina Ratilainen ja Ukrainan paikallis- ja aluehallintoasiain kongressin aluekamarin puheenjohtaja Viktor Mykyta Lontoossa. Kuva: Alueiden komitea.

Ukrainan paikallis- ja aluehallinnosta tulee vahvempi ja tehokkaampi Ukrainan elpymis- ja jälleenrakennusprosessin jälkeen, Euroopan unionin kuntien ja alueiden edustaja Niina Ratilainen totesi keskiviikkona Lontoossa pidetyssä kansainvälisessä konferenssissa, jonka tarkoituksena on saada tukea ja rahoitusta Ukrainan elpymiseen ja jälleenrakennukseen.

Turun kaupunginvaltuuston jäsen Niina Ratilainen, vihr., edustaa Lontoossa 21.–22.6. järjestettävässä Ukrainan elpymiskonferenssissa Euroopan alueiden komiteaa ja Euroopan kuntien ja alueiden allianssia Ukrainan jälleenrakennusta varten.

Ratilainen korostaa, että Ukrainan paikallishallinnon ja paikallisdemokratian vahvuuksia olisi hyödynnettävä sen varmistamiseksi, että Ukrainan jälleenrakentaminen on poliittinen menestys ja nopeuttaa sen siirtymistä kestävään talouteen.

Ratilainen kiitti Euroopan komission 20. kesäkuuta julkaisemaa ehdotusta 50 miljardin euron rahoitusvälineestä Ukrainalle ja erityisesti sitä, että komissio kehottaa laatimaan ja pane-maan täytäntöön Ukrainan elpymissuunnitelman ”yhteistyössä alue-, paikallis-, kaupunki- ja muiden viranomaisten kanssa”.

– Ukrainan elpyminen ja jälleenrakentaminen edellyttävät sekä hyvää politiikkaa että hyvää taloutta. Hallinnon hajauttaminen oli aloitettu Ukrainassa onnistuneesti jo ennen sotaa, ja Ukrainan alueiden ja kuntien kyky jatkaa sodan aikana peruspalvelujen tarjoamista kansalaisille ja yrityksille on osoitus näistä uudistuksista, Ratilainen sanoo tiedotteessa.

Ratilaisen mukaan Ukraina on osoittanut, että poliittiset investoinnit kuntiin ja alueisiin ovat myös investointeja kansakunnan ja kansalaisten vahvuuteen, selviytymiskykyyn ja kestävyyteen.

– EU:n kuntien ja alueiden viestit tässä konferenssissa ovat yksinkertaiset: hallinnon hajauttamiseen tähtääviä uudistuksia on jatkettava mahdollisuuksien mukaan, investointeja on lisättävä paikallishallinnon hallinnollisiin valmiuksiin, jälleenrakennusprosessi on juurrutettava paikallishallintoon ja paikallisdemokratiaan, ja elpymisestä ja jälleenrakennuksesta on tehtävä osallistava, vihreä ja kestävä.

Muutakin kuin korjaamista ja rahaa

Ratilainen muistuttaa, että jälleenrakennuksessa on kyse paljon muustakin kuin tuhojen korjaamisesta, rahasta ja sopimuksista.

-Alueet ja kunnat ovat uuden Ukrainan innovoinnin, mahdollisuuksien, elinvoimaisuuden ja monimuotoisuuden keskuksia. Nuoret ukrainalaiset aloittavat yhteiskunnallisen ja poliittisen sitoutumisensa ja liiketoimintansa juuri paikallisyhteisöissään. Tämän mahdollistamiseksi on painotettava myös sosiaalisen infrastruktuurin jälleenrakentamista, ihmisten fyysistä terveyttä ja mielenterveyttä sekä ekosysteemien ennallistamista”, Ratilainen painottaa.

Ukrainan sodasta ja tuhojen laajuudesta huolimatta Ratilainen ilmaisi luottavansa siihen, että kansalliset hallitukset ja kansainväliset instituutiot tunnustavat kunnat ja alueet täysivaltaisiksi kumppaneiksi.

-Olin Kiovassa huhtikuussa kansainvälisessä kuntien ja alueiden huippukokouksessa, ja Ukrainan hallitus tunnustaa selkeästi, että suuri osa maan elpymisen perustasta luodaan paikallistasolla. Ukrainan hallitus sekä Sveitsin ja Britannian hallitukset, jotka isännöivät Ukrainan elpymiskonferenssia vuosina 2022 ja 2023, tukivat toukokuussa suosituksia, joita Ukrainan ja EU:n kunnat ja alueet esittivät Euroopan alueiden komitean kanssa järjestetyssä seminaarissa.

Ratilaisen mukaan haasteena on nyt varmistaa, että suunnitelmat ovat hyviä ja että toimeenpanovaiheessa rahoitus käytetään avoimesti ja paikallisviranomaisille annetaan todellista vaikutusvaltaa.

”Konferensseilla ratkaiseva merkitys”

Ukrainan elpymiskonferenssi järjestettiin viime vuonna Sveitsin Luganossa. Ratilainen pitää konferensseja ratkaisevan tärkeinä Ukrainan elpymiselle.

Luganossa vahvistettiin periaatteet ja Lontoon konferenssi vauhdittaa yhteistyötä sekä julkisen ja yksityisen sektorin rahoitusta, Ratilainen sanoo.

-Euroopan alueiden komitea on tyytyväinen esimerkiksi siihen, että Euroopan komissio aikoo myöntää 50 miljardia euroa lainoina ja avustuksina vuoteen 2027 mennessä ja että Ukraina ja Japani allekirjoittivat yhteistyösopimuksen maanantaina [19. kesäkuuta]. Toivomme, että ensi vuoden isäntämaa Saksa varmistaa, että paikallis- ja alueviranomaiset osallistuvat elpymisprosessin täytäntöönpanoon ja valvontaan sekä suunnitteluvaiheeseen.

Niina Ratilainen puhuu torstaina 22. kesäkuuta Lontoon-konferenssin paneelikeskustelussa, jonka aiheena on Ukrainan alueiden rooli elvytyksessä ja jälleenrakentamisessa. Ukrainalaisia puhujia ovat muun muassa kunnista, alueista ja infrastruktuurista vastaava apulaisministeri Oleksandra Azarh’ina, Mykolajivin pormestari Oleksandr Senkevytsh ja paikallis- ja aluehallintoasiain kongressin aluekamarin puheenjohtaja Viktor Mykyta. EU:n alue- ja paikallishallintoa edustaa myös Euroopan neuvoston paikallis- ja aluehallintoasiain kongressin pääsihteeri Mathieu Mori.

Keskustelu alkaa klo 13.35 Suomen aikaa ja sen voi katsoa suorana verkkolähetyksenä.

Linkki konferenssin videolähetykseen

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*