Helsinki sinetöi pormestarimallin
Helsingin johtamisjärjestelmä mullistuu vuonna 2017. (Kuva: Ville Miettinen)
Helsinki saa ensi vuonna pormestarin ja neljä apulaispormestaria. Johtamisen mallin muutos varmistui keskiviikkona Helsingin kaupunginvaltuuston päätöksen myötä.
Lisäksi kaupungin hallinnossa virastot jäävät historiaan, ja niiden tilalle muodostetaan kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, kaupunkiympäristön toimiala, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala sekä sosiaali- ja terveystoimiala.
Uudistus tulee voimaan seuraavan valtuustokauden alussa 1.6.2017.
Valtuusto oli tehnyt periaatepäätöksen jo maaliskuussa. Valtuuston nyt tekemät päätökset täsmentävät pormestarien tehtäviä ja määrittävät toimialojen palvelukokonaisuudet.
Pormestari on kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja neljä apulaispormestaria toimivat toimialalautakuntien puheenjohtajina. Valtuusto valitsee pormestarin ja apulaispormestarit ja he ovat päätoimisia luottamushenkilöitä.
Neljä toimialaa ja palvelukokonaisuudet
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla on neljä palvelukokonaisuutta, jotka ovat varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus sekä ruotsinkielinen palvelukokonaisuus.
Kaupunkiympäristön toimialalla on kolme palvelukokonaisuutta, jotka ovat maankäyttö ja kaupunkirakenne, rakennukset ja yleiset alueet sekä palvelut ja luvat. Pelastuslaitos ja HKL ovat palvelukokonaisuutta vastaavia organisaatioyksiköitä.
Kulttuuri- ja vapaa-aikatoimialan kolme palvelukokonaisuutta ovat kulttuuri, nuoriso ja liikunta. Kulttuurin palvelukokonaisuuteen sisältyvät kulttuurikeskus, taidemuseo HAM, kaupunginmuseo, kaupunginorkesteri ja kaupunginkirjasto.
Sosiaali- ja terveystoimialan palvelukokonaisuudet ovat perhe- ja sosiaalipalvelut, terveys- ja päihdepalvelut sekä sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelut.
Hallinto-ja tukipalvelut organisoidaan kullekin toimialalle toimialajohtajan alaisuuteen.
Kaupunginkanslia huolehtii kaupungin keskushallinnosta, joka toimii suoraan kaupunginhallituksen alaisuudessa kansliapäällikön johdolla. Keskushallintoon kuuluvat taloushallinto-, palvelukeskus- ja työterveysliikelaitosten johtokunnat. Kaupunginkansliaan kuuluu lisäksi suoraan kansliapäällikön alaisuudessa toimiva sisäinen tarkastus.
Aiemmin pormestareista:
Espoo ei lämpene pormestarimallille