Hoitajajärjestöjen ratkaisu harmittaa sovittelulautakunnan puheenjohtajaa
Sovittelulautakunnan puheenjohtaja Elina Pylkkänen keskustelee tänään torstaina työministeri Tuula Haataisen kanssa siitä, miten kunta-alan työriidan sovittelussa edetään. Kuva: Aleksi Malinen / TEM
Sovintoehdotuksen kaatuminen Tehyn ja Superin vastustukseen harmittaa kunta-alan työriitaa ratkovan sovittelulautakunnan puheenjohtajaa Elina Pylkkästä.
–Ehdotuksessa oli paljon sellaisia elementtejä, joita Tehy ja Super peräänkuuluttivat ja vaativat, ja siksi olen tietysti pettynyt, että hoitajajärjestöt hylkäsivät ehdotuksen.
Kolmivuotinen sovintoehdotus sisälsi yleisen linjan mukaiset palkankorotukset ja sen päälle vielä palkkaohjelman, joka olisi nostanut palkkoja viiden vuoden aikana 5,1 prosenttia.
Pääsopijajärjestöistä myös Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote jakaantui. Siihen kuuluva Suomen pelastusalan ammattilaiset SPAL hyväksyi sovintoehdotuksen.
–Sote ry ei siten ollut yhtenäinen hylätessään sovintoehdotuksen. Siltä osin meille annettu tieto oli virheellinen, Pylkkänen sanoo.
Kaksi muuta työntekijöitä edustavaa pääsopijajärjestöä eli Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ja Julkisen alan unioni JAU hyväksyivät sovintoehdotuksen.
Sovittelulautakunnan toissapäivänä antama sovintoehdotus kelpasi myös Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:lle.
Erillissopimukset harkinnassa
Kunta-alan työriita on yksi Suomen työmarkkinahistorian vaativimmista, sanoo Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen.
Hän pitää Tehyn ja Superin toimintaa vastuuttomana ja tavoitteita epärealistisina.
–Tehylle ja Superille ei tunnu riittävän mikään. Järjestöt arvostelevat työnantajaa, toisia järjestöjä, valtakunnansovittelijaa, ministereitä, sovittelulautakuntaa ja KT:n valtuuskuntaa.
KT tekee Jalosen mukaan parhaillaan yleistä tilannearviota esimerkiksi siitä, onko sovintoehdotuksen hyväksyneiden osapuolten kanssa mahdollista tehdä erillisiä sopimuksia.
Eilen illalla JUKO ilmoitti irtisanoneensa kunta-alan pääsopimuksen. Sopimuksen voimassaolo lakkaa kuuden kuukauden kuluttua irtisanomisesta.
–KT ei pidä hyvänä sitä, että JUKO vaikeuttaa neuvottelu- ja sovittelutilannetta entisestään irtisanomalla kunta-alan pääsopimuksen, Jalonen sanoo.
Kunta-alan työriitaa on ratkottu neljä kuukautta. Sopua haettiin ensin pääsopijaosapuolten kesken, sitten valtakunnansovittelijan avulla ja nyt viimeksi sovittelulautakunnan johdolla.