Juha Sipilä ja Petteri Orpo odottivat tulosennustetta Kuntatalolla. (Kuva: Kari Längsjö)

Kokoomus jatkaa Suomen suurimpana kuntapuolueena. Sen osuus kuntavaaleissa annetuista äänistä oli 20,7 prosenttia. Osuus on 1,2 prosenttiyksikköä pienempi kuin edellisissä kuntavaaleissa.

Myös muut hallituspuolueet perussuomalaiset ja keskusta menettivät kannatustaan. Keskustan tulos, 17 5 prosentin ääniosuus, on sen huonoin vuosikymmeniin.  Tätä alempana keskustan osuus äänistä kunnallisvaaleista on ollut viimeksi vuonna 1953, jolloin se oli 16 prosenttia.

Perussuomalaiset koki romahduksen, kun sen kannatus laski 3,5 prosenttiyksikköä ja oli 8,8.

– Harmittaa kuin pientä oravaa, sanoi PS:n puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo Ylen aamu-tv:ssä.

– Hallitusvastuu kostautuu. Turha sitä on kaunistella.

Toiseksi suurimpana kuntapuolueena jatkaa SDP, jonka ääniosuus pysyi liki ennallaan laskien 0,2 prosenttiyksikköä 19,4:än.

SDP menetti kannatustaan isoissa kaupungeissa, esimerkiksi Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä kussakin yli 3 prosenttiyksikköä.

Vaalien suuri voittaja oli vihreät, joka esimerkiksi Jyväskylässä kasvatti osuuttaan 8,8 prosenttiyksikköä ja pomppasi 19,8 prosentin osuudellaan kaupungin ykköspuolueeksi.

Helsingissä vihreät ei kuitenkaan voittanut, vaan jäi selvästi kokoomuksen taakse (24,1 % vs 28,4 %). Kokoomusta veti vaalien ääniharava Jan Vapaavuori.

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen piti aamu-tv:n haastattelussa kilpailua kutkuttavana ja oli samoilla linjoilla kuin Ville Niinistö, joka vaali-iltana sanoi Kunta.tv:lle, että Vapaavuoren vihreä linja vetosi kansaan.

SDP:tä lukuun ottamatta kaikki oppositiopuolueet lisäsivät kannatustaan. Vasemmistoliitto nousi 0,8 prosenttiyksikön kasvulla 8,8 %:n ääniosuuteen, siis samaan jonka perussuomalaiset sai.

RKP:n ääniosuus 4,9 prosentti on 0,2 prosenttiyksikköä parempi kuin viime vaaleissa, ja kristillisdemokraattien tulos 4,1 prosenttia on 0,4 prosenttiyksikköä parempi kuin viime vaaleissa.

Pienpuolueiden osuus äänistä oli 2,1 prosenttia, 04, prosenttiyksikköä enemmän kuin viime vaaleissa. Feministipuolue sai ensimmäisissä vaaleissaan yhden valtuutetun Helsinkiin. Myös Piraattipuolue sai edustajan Helsingin valtuustoon.

Puolueiden kannatus:

Lähde: Yle

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*