Kuva: Ville Miettinen

Tarkastuslautakuntien merkityksestä on kovin erilaisia käsityksiä. Lautakuntia tutkinut Anniina Pesonen arvioi Kaks.fi-sivustolla, että lautakunnat ovat tulleet rohkeammiksi ja ottavat asioihin aktiivisesti kantaa.

Niistä on Pesosen mukaan tullut lakisääteisen tehtävän hoitamisen lisäksi vuorovaikutteisia kunnan toiminnankehittäjiä.

Yleisemmin kuntasektorilla tarkastuslautakuntia pidetään toisaalta hyvin tärkeinä, toisaalta ne ollaan valmiita lakkauttamaan, päättelee Pesonen tutkimuksensa perusteella.

Hän on tutkinut tarkastuslautakuntia Lapin yliopistoon tekemässään opinnäytetyössä.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)



Kuntalain mukaan tarkastuslautakuntien tehtävä on arvioida valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumista.

Pesosen mukaan asemaan ja merkitykseen liittyy paljon epäselvyyttä.

– Minulle on muodostunut sellainen käsitys aikaisempien ja oman tutkimukseni perusteella, että tarkastuslautakunnista on tullut entistä rohkeampia, Anniina Pesonen kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön Kaks.fi-sivustolla.

– Ainakaan vielä ei voida sanoa, että niillä olisi vankka asema myötäkehittäjänä, mutta sillä tiellä ollaan. Eräissä vastauksissa ilmeni, että on jopa innostuttu liikaa, jolloin tarkastuslautakunnat ovat ottaneet liikaa kantaa yksittäisiin, epäolennaisiin asioihin, Pesonen sanoo.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Tarkastuslautakuntien tulisi malttaa pysyä siinä roolissa, mikä niille on lainsäädännössä annettu. Miksi ihmeessä tarkastuslautakuntien pitäisi olla ”myötäkehittäjiä”? Kyllä siinä vaarana on, että tarkastuslautakunta asettuu sekä lautakuntien, kunnanhallituksen että valtuuston yläpuolelle. Ja se ei ole hyvä se!

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*