kuva: Kärkölän kunta
- Hallinto-oikeuden päätös ei anna mitään vihjettä siitä, kuinka meidän olisi pitänyt toimia, Kärkölän kansliapäällikkö Jouni Nieminen sanoo.

Kärkölän kunta katsoo, että perustuslain ja kuntalain henki kunnallisesta itsehallinnosta jää toteutumatta, jos kunnalla ei ole mahdollisuutta tehdä johtamisjärjestelmäänsä muutoksia kesken valtuustokauden, vaan ainoastaan valtuustokauden vaihtuessa.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi huhtikuussa Kärkölän valtuuston päätöksen, jolla se tammikuussa 2018 myönsi eron kunnanhallitukselle ennen pormestarin valintaa. Hallinto-oikeus katsoi, että luottamuselin on lähtökohtaisesti erottamaton kesken vaalikauden.

Kärkölän kunnanhallitus hyväksyi maanantaina KHO:lle lähetettävän valituskirjelmän.

– Kunta ei voi jättää valittamatta. KHO:n tehtävänä on tulkita, miten kuntalain mahdollistama hallintosäännön muutos ja pormestarimalliin siirtyminen kesken valtuustokauden voidaan tehdä, jos hallitukselle ei voida myöntää eroa. Hallinto-oikeuden päätös ei anna mitään vihjettä siitä, kuinka meidän olisi pitänyt toimia, Kärkölän kansliapäällikkö Jouni Nieminen sanoo.

Kuntalaki velvoittaa kunnan valitsemaan pormestarin ennen kunnanhallitusta. Siten istuvalle hallitukselle on myönnettävä ero, ennen kuin pormestarin voi valita. Niemisen sanoo tilanteen olevan teknisesti sama, jos pormestari ääritapauksessa menehtyy tai erotetaan luottamuspulan takia. Ennen kuin valitaan uusi pormestari, hallitukselle on myönnettävä ero.

– Olennainen peruste valituksella on, että kunnalla on itsehallintonsa puitteissa ja kuntalain mukaisin säännöksin oikeus ja jopa velvollisuus tehdä tarpeelliset palveluiden ja johtamisjärjestelmien uudelleenjärjestelyt, esimerkiksi siirtyminen kesken valtuustokauden pormestarijärjestelmään, Nieminen sanoo.

Nieminen huomauttaa että Kärkölän valtuusto on päättänyt kunnan siirtymisestä pormestarimalliin hyväksymällä uuden hallintosäännön. Hallintosäännön muuttamisesta ei ole valitettu.

– Jotta kunta voi noudattaa voimassa olevaa hallintosääntöä, sen pitää valita pormestari.

Kärkölän valtuusto päätti pormestarimalliin siirtymisestä tammikuussa 2018 äänin 14–13.  Valtuusto valitsi pormestariksi Kärkölä-ryhmän Markku Koskisen, joka oli toiminut vuoden 2017 kuntavaalien jälkeen kunnanhallituksen puheenjohtajana.

 

Mielipide: Kärkölän pormestarimalliin siirtymistä koskeva hallinto-oikeuden ratkaisu on kestämätön

Avatar
Jorma Ylönen
jorma.ylonen@kuntalehti.fi
Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*