Äänivaltaleikkurin poistaminen ja kunnille oikeus sopia keskenään kustannusten jaosta nousivat esiin, kun Yleisradio kysyi alueellisia kommentteja julki tulleista uusista sote-suunnitelmista. Valmistelu herättää edelleen arvostelua.

Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto on Yleisradion mukaan sitä mieltä, että äänivaltaleikkurit pitäisi poistaa esityksestä.

Uudessa versiossa päätöksen taakse tarvitaan vähintään kaksi jäsenkuntaa. Tällä on haluttu varmistaa se, että joissakin tapauksissa äänten enemmistöä hallitseva maakunnan keskuskunta ei voisi yksin sanella päätöksiä. Sama malli oli aiemmin esillä tuottajakuntayhtymiä määriteltäessä.

Mikkelin kaupunginjohtaja Kimmo Mikander sanoo Ylelle, että kunnat on valmistelussa unohdettu.

Etelä-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Kati Myllymäki arvostelee valmistelun tasoa kovin sanoin. Apukoulutasoa, hän sanoo.

Myös Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine on hyvin kriittinen. Hän kuvaa Ylelle esitystä ”pimeiden kabinettien tuotokseksi”  ja ”irvikuvaksi tavoitteestaan”.

Esityksessä Itä-Savon sairaanhoitopiiri menettäisi itsenäisyytensä. Savonlinnassa ajatus on herättänyt vastustusta.

Etelä-Karjalassa Ylen mukaan kunnat päivittelevät kiirettä.

Hyvänä pidetään sitä, että rahoitus määräytyy maakunnittain, vaikka kuntakohtaisia selkeitä laskelmia ei vielä olekaan julkistettu.

Lappeenrannan kaupungin strategia- ja talousjohtaja Olli Naukkarinen ihmettelee Yleisradion uutisessa, miksi kuntien ei anneta sopia keskenään kustannusten jakoa, kuten Eksotessa on tehty.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan esityksessä kunnille tarjottaisiin mahdollisuus osittain ja tietyin ehdoin sopia kustannusten jaosta.

Päijät-Hämeen keskussairaalan johtaja Martti Taljan mukaan Päijät-Häme välttyy nyt miljoonien lisäkuluilta, jotka aiemmin esitetty viiden vastuualueen sote-malli olisi tuonut maakunnalle.

Edit: Juttuun lisätty Savonlinnan kaupunginjohtajan kommentti klo 15.05.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Kohti perustuslain mukaista maakuntaitsehallintoa - debatti sanoo:

    Suomessa poliitikot ja ”johtajat” tuntevat itsensä fiksuiksi – yliviisaiksi, kun saavat pää kallellaan puhua sairastavuudella ja ikärakenteella painotetuista kapitaatiomaksuosuuksista ja niiden vuosikausia kestävistä tasausjärjestelmistä sekä sote-valtuustojen äänileikkureista – hallinnosta!

    Uskomatonta!

    Tähän loputtomaan, kaikkien aikaa, rahaa ja energiaa – miljardeja tuhlaavaan jauhamiseen on käytetty 12 vuotta!

    Poliitikot ja ”johtajat” ovat outoja olioita.

    Paljon tehdään älykkäitä tyhmyyksiä.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*