Kuva: Liisa Takala
Kokoomuksen kansanedustajana toiminut Outi Mäkelä lähti eduskunnasta kotikuntansa kunnanjohtajaksi kesken vaalikauden ja sai kritiikkiä lähdöstään. Jos Mäkelää ei olisi valittu kunnanjohtajaksi, hän olisi jatkanut eduskunnassa ja pyrkinyt neljännelle kaudelle.

Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä arvioi, että kuntien suuri määrä hidastaa kuntakentän uudistumista. Kuten Keski-Uudenmaan kuntaliitos, myös koko valtakuntaa koskenut kuntarakenneuudistus jäi aikanaan toteutumatta.

– Toivon, että kuntauudistusta voitaisiin jatkaa, Mäkelä sanoo Kuntalehden haastattelussa.

Nurmijärvi oli vuonna 2013 mukana Keski-Uudellamaalla kuntaliitossuunnitelmassa, joka koski kahdeksaa kuntaa. Liitoksessa olisi muodostunut 240 000 asukkaan kunta pääkaupunkiseudun kylkeen. Kuntajohtajat valmistelivat liitosta, mutta hanke ei edennyt toteutukseen.

Keski-Uudenmaan suuri kuntaliitos olisi Mäkelästä ”mahdollinen malli”. Kun sotessa yhteistyö kuntien kesken etenee, sen jälkeen voi syntyä myös muuta yhteistyötä.

– Luonteva evoluutio voi edetä.

Mäkelä on kuntapohjaisen sote-mallin vankka kannattaja.

– Helpoin tapa edetä olisi, että mennään vapaaehtoiselta kuntapohjalta. Kuntayhtymärakenne on helppo ja ihmisille tuttu. Siinä ei synnytetä väliportaan hallintoa.

Lue koko haastattelu tuoreesta Kuntalehdestä 6/2019.

Juttua muokattu 6.6. klo 16.00: Korjattu kuvatekstiin Outi Mäkelän eduskuntakausien määrä.

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*

Lue tästä kaikki jutut kehysriihestä