Kuntien tulee strategioita linjatessaan ennakoida tarkkaan tulevaisuuttaan, Markus Pauni sanoo. (Kuva: Ville Miettinen)

Kunnissa osataan tehdä strategista johtamista, mutta kunnan strateginen johtaminen on erittäin haastavaa, muistuttaa Kuntaliiton strategiapäällikkö Markus Pauni.

Hän viittaa tutkija Maarika Mauryn tällä viikolla julkistettuun tutkimukseen, jonka tulosten mukaan strategiaosaaminen on kunnissa hukassa. Pauni näkee, että tutkimus antaa melko yksioikoisen kuvan tilanteesta – mutta se nostaa esiin myös hyviä kehittämiskohteita.

– Kuntien strateginen johtaminen on todella vaikea laji. Pitää yhteensovittaa koko kuntayhteisön hyvinvointiin, elinvoimaan ynnä muuhun liittyviä asioita linjauksiksi ja toteuttaa niitä, kyllä siinä hommaa on. Ja kehittämisen tarvetta ilman muuta, Pauni sanoo Kunta.tv:n haastattelussa.

Haastetta syntyy, kun pitää yhtäältä huolehtia palveluista, toisaalta elinvoimasta ynnä muusta – ja kaikki tämä pitää toteutua poliittisessa ohjauksessa.

Sote-maakuntauudistus merkitsee uutta pohdittavaa strategioihin, mutta voi myös tarjota mahdollisuuksia, kun vahvasti säännelty sote on poistumassa kunnan tehtävistä.

– Tietyllä lailla se vapauttaa strategista kapasiteettia kunnan johtamisessa.

Paunin mukaan sen tärkeys, että tulevaisuutta ennakoidaan kunnassa, tulee korostumaan. Hän sanoo havainneensa, että dialogin rooli strategisessa keskustelussa on viime vuosina selvästi vahvistunut kunnissa. Suunta on hyvä.

– Eri toimijoiden mukaan ottaminen ja aito keskustelu kunnan tulevaisuudesta on tärkeää. Onneksi siihen suuntaan ollaan menossa.

Katso Markus Paunin haastattelu:

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

  1. Markus Paunin näkemykseen on helppo yhtyä. Kunta on johtamisympäristönä moniulotteinen ja ristiriitaisia kehityspaineita on todella paljon. Kuntastrategia tulisi saada aikaiseksi vuoropuheluprosessissa ja ilman eriäviä mielipiteitä jotta se yhdistää ja suuntaa energiaa tulevaisuuteen. Tällä hetkellä kunnat tarvinnevat muutosvaiheen suunnitelmia eli tiekarttaa siihen miten vuodet 2016-2018 viedään lävitse. Uudet valtuustot tulevat sitten vuoden päästä ottamaan tarkemmin kantaa siihen, millainen tulevaisuus on kiikarissa ja miten se tehdään.

    Strategista herkkyyttä tulee olla toki nyt, sen verran paljon on asioita valinkauhassa koko ajan.

    Jari Salomaa, hall.lis.

  2. Erityisen positiivista ja tärkeää on tuo dialogin lisääntyminen strategiessa keskustelussa. Siitä lisää. Samalla linjalla Paunin kanssa. Sekä linjauksia tehdessä mutta myös linjauksia läpiviedessä, jotta painopisteet saadaan tietoisuuteen ja tekoihin ja sitä kautta tuloksiksi

    Maarika Maury- tutkija & valmentaja

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*