Metropolihallinnossa palvelut ja niiden järjestäminen on kaavailtu toteuttevaksi usealla eri tasolla.

Helsinki, Espoo, Kauniainen, Sipoo ja Vantaa muodostavat tulevaisuudessa suuren metropolikaupungin, mikäli kunnalliset päättäjät ottavat onkeensa kuntajakoselvittäjien esityksen. Uutta metropolikaupunkia tulisi vahvistaa liittämällä siihen Helsinki-Vantaan lentokenttään rajoittuva Tuusulan eteläisin osa.

Kuntajakoselvittäjät Mikko Pukkinen, Cay Sevón ja Matti Vatilo tukevat Keski-Uudenmaan kuntien omaa selvitystä Keski-Uudenmaan kaupungin perustamiseksi. Keravan, Tuusulan ja Järvenpään yhdistyminen olisi siinä kuviossa hyvä alku. Vihdin ja Kirkkonummen yhdistyminen tukisi voimavarojen kokoamista puolestaan Länsi-Uudellamaalla.

Metropolikaupungin palveluverkko muodostuu selvitysmiesten esityksessä 15–20 palvelualueesta, ”kotikaupungeista”, jotka huolehtivat osaltaan asukkaiden tärkeistä lähipalveluista. Kotikaupungeilla olisi vaaleilla valittavat aluevaltuustot tai metropolikaupungin valtuuston valitsemat aluelautakunnat.

Metropolikaupungin tasolla vastataan talouden päälinjoista, hallinnosta, kilpailukyvyn edistämisestä, maankäytön suunnittelusta sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden tilaamisesta ja tuottamisesta.

Mainos (juttu jatkuu mainoksen jälkeen)-Lähtökohtana on, että asukkaiden arkiset palvelut kuten päiväkodit ja peruskoulut, kirjastot ja lähiliikuntapaikat tulisi olla lähellä ja saavutettavissa jalan tai joukkoliikenteellä. Metropolikaupunki puolestaan tarjoaisi harvemmin käytettäviä palveluita ja vastaisi suuremman mittakaavan asioista, kertoo kuntajakoselvittäjä Matti Vatilo.

 

Enemmän asiasta löydät täältä

Jatka keskustelua #kuntalehti @kuntalehti Twitterissä tai Facebookissa.

Aiemmat kommentit

Keskustele

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*